Romkinja Irijana Rizvanović iz Bijelog Polja, uspješna studentkinja Filološkog fakulteta u Nikšiću (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Irijana Rizvanović, jedina je Romkinja iz Bijelog Polja koja je upisala fakultet, a sada, na Filološkom fakultetu u Nikšiću, Odsjeku za engleski jezik i književnost postiže izvanredne rezultate.

Irijana govori dva strana jezika, a kako je kazala u emisiji ,,Student“, Radija Bijelo Polje, ljubav prema jezicima gaji od malena.

,,Oduvijek sam imala želju da se školujem, budem akademski građanin i usavršavam svoja znanja. Engleski jezik sam upisala jer sam oduvijek željela da govorim strane jezike, i da ih što više usavršavam. Moj san je ispunjen, obrazujem se i uživam u onome što sam oduvijek željela“, istakla je Rizvanović.

Irijana je na drugoj godini studija, a školovanje je započela u jeku pandemije korona virusa.

,,Ta situacija oko korona virusa nekako me je razočarala, jer sam početak školovanja na fakultetu, predavanja i druženja zamišljala drugačije. Tada smo učili onlajn, i sve je bilo preko interneta. Naravno, sada se ta situacija stabilizuje, pratila sam predavanja, upoznala profesore i kolege, i srećna sam zbog svega što sam do sada postigla“, dodala je Irijana u emisiji ,,Student“.

Kaže, da je studentski život u Nikšiću  upravo onakav, kakvim ga je i zamišljala.

,,Živim u studentskom domu, družim se sa kolegama i uvijek nam je lijepo. Razmjenjujemo mišljenja i iskustva. Učim u čitaonici, tako da uvijek nađem vremena i za učenje i druženje. Ponekad bude glasne muzike i buke u domu, ali  sve je to sastavni dio studentskog života“, objašnjava Rizvanović.

Studentski dani su, ističe Irijana,  dragocjeno iskustvo, i prilika koja se pruža samo jednom u životu.

,,Bilo je dosta komentara kada sam  odlučila da se školujem, ali već sada su reakcije pozitivne. Osim mene,  ima još nekoliko Romkinja iz Bijelog Polja koje su završile srednju školu  i planiraju da upišu fakultet. Raduje me činjenica da sam im baš ja, bila motivacija i vjetar u leđa. Romi treba da se obrazuju, jer je obrazovanje osnova za bolji život“, priča Irijana Rizvanović.

Kaže da je tokom svih ovih godina svog školovanja najveću podršku dobijala od  porodice i bliskih prijatelja.

,,U posljednje vrijeme sam primijetila da  podršku dobijam i od brojnih sugrađana, pratilaca na društvenim mrežama, i to me je mnogo usrećilo. Samo  desetak godina unazad bilo je mnogo teško. Tada je vladala velika diskriminacija, iako ne mogu reći da je i sada nema, ali ne u tolikoj mjeri kao onda“, dodaje Irijana u emisiji ,,Student“, Radija Bijelo Polje.

Irijana je savjetovala mlade Rome, ali i pripadnike većinske zajednice da se obrazuju i usavršavaju na svim poljima.

,,Neka budu uzor drugima“, poručuje Irijana.

 

 AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: prt/scr

Audio i video obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.