Mještani Bistrice i danas protestovali zbog prekida radova na lokalnom putu, iz Opštine obećali da će im pomoći u rješavanju problema (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Zbog prekida radova na rekonstrukciji lokalnog puta prema Bistrici i Đalovića pećini, mještani bjelopoljskog sela Bistrica protestovali su danas ispred zgrade Opštine.

Nakon što su prethodna dva dana blokirali magistralni put Bijelo Polje - Prijepolje, i sa današnjeg skupa su poručili da neće odustati, već da će proteste i radikalizovati, ukoliko se ne nastave radovi na putu, koji su prekinuti još krajem prošle godine.

Okupljeni građani su podršku zatražili i od Opštine, te dali rok od sedam dana, za dobijanje konkretnih informacija o nastavku rekonstrukcije puta.

„Zato molimo i lokalnu samoupravu da nam pruži podršku, da zajednički izvršimo pritisak, jer nam se uprkos velikom broju zahtjeva i poziva još niko iz Vlade i resornih ministarstva nije javio”, poručio je predsjednik MZ Bistrica, Sakib Čindrak.

Potpredsjednik Opštine, Nermin Bećirović, obratio se okupljenim građanima i poručio da lokalna samouprava u potpunosti razumije probleme mještane Bistrice i obećao da će im pružati podršku koliko god to bude potrebno.

„Dopis koji je uputila Mjesna zajednica prema Opštini, još 25. maja je proslijeđen Upravi javnih radova, i dalje čekamo odgovor od njih, kao i od ministra Ervina Ibrahimovića, koji je takođe informisan o ovom probelmu. I prije toga smo  i 42. Vladi konstantno slalli i naše protestne note, i zahtjeve građana, ali do dan danas nijesmo dobili nikakav odgovor“, napomenuo je Bećirović.

On je naglasio da zbog prekida radova na rekonstrukciji puta u Bistrici problem imaju svi, kako mještani tog kraja, tako i lokalna samouprava.

„Znam da zbog neizgradnje ovog puta najviše ispaštaju mještani Bistrice, ali i isto tako i lokalna samouprava ima dirketnu štetu, jer su sve oči našeg ekonomskog razvoja i prosperiteta uprte upravo prema bistričkom kraju i Đalovića pećini. Tako da je u tom smislu zaustavljen ne samo normalan život i funkcionisanje mještana, već i perspektiva ove opštine“, podvukao je potpredsjednik.

Opština, kako je poručio, stoji na raspolaganju i želi da zajednički nađu rješenje za ovaj problem.

„Zato predlažemo da organizujemo još jedan sastanak sa predsjednikom, pa da onda zajednički donesemo odluku o tome kako i na koji način da riješimo ovaj zajednički problem. Mi smo tu da sasluđšamo sve prijedloge, a i sada predsjednik Smolović u Vladi razgovara o ovom problemu i čim dobijemo prve informacije, izvijestićemo i predstavnike mjesne zajednice“, dodao je Bećirović.

V.d. sekretara Sekretarijata za investicije Opštine Bijelo Polje, Fahrudin Begović, takođe je podsjetio da je lokalna samouprava već sarađivala sa MZ Bistrica oko ovog pitanja.

„Imali smo sa predstavnicma mjesne zajednice prije 15-20 dana i sastanak kod predsjednika, bio je dogovor da se pošalje zahtjev od strane MZ, koji je blagovremneo stigao, a mi smo ga 25. maja uputili Upravi javnih radova, koja je investitor, tražeći da nam kažu kada će i kog dana započeti radovi na tom putu. Takođe, naveli smo i da lokalna samouprava stoji na raspolaganju i Upravi za javne radove, te da smo, ukoliko se pojavi neki problem, spremni da ga zajednički rješavamo. Međutim, odgovora još nema, nadamo se da će stići što prije, možda i sjutra, a odmah ćemo sve obavijestiti“, kazao je Begović.

Da je MZ Bistrica jako važna za ekonomski razvoj, te da zato dodatno čudi ovakvo postupanje države i Vlade, poručio je i mještanin Sabahudin Mahmutović, koji je podsjetio na sve potencijale bistričkog kraja.

„Imamo Đalovića klisuru, najbolji vodni resurs i četiri ribnjaka koji prozivode na tone ribe na godišnjem nivou, raspolažemo i sa najvećim brojem farmi, proizvodimo najviše sirovog mlijeka, imamo dvije fabrike koje se bave drvnom industrijom, farme jaja, a da ne pominjemo povrtare i ostale.  Zato, da je neke sreće, država bi ovu mjesnu zajednicu nagradila sa tih 9 kilometara puta“, rekao je Mahmutović.

Podsjetimo, lokalni put koji povezuje bistrički kraj sa opštinskim centrom trebalo je, prema utvrđenom planu, da bude završen još u prošloj godini. Put nije završen, a kompanija Štrabak koja je zvanični izvođač radova, krajem potekle godine prekinula je radove.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladmir Jelić