„Osobama sa invaliditetom onemogućeno samostalno i bezbjedno kretanje, neophodno prilagođavanje saobraćajne infrastrukture“ (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Osobe sa invaliditetom svakodnevno se suočavaju sa brojnim preprekama i barijerama koje im onemogućavaju samostalno i bezbjedno kretanje, ali vjerujem da je projekat “Za ravnopravnost OSI – za pravedno društvo” značajan korak u rješavanju ovog problema, kazala je Dragana Božović.

Gostujući u Promo emisiji, Radija Bijelo Polje, Božović je saopštila da su u prethodnih šest mjeseci nevladine organizacije Korak promjene i Novi poredak realizovale brojne aktivnosti, kako bi još jednom skrenule pažnju javnosti na probleme osoba sa invaliditetom u saobraćaju.

„Osobe sa invaliditetom, bilo da su pješaci ili vozači, u velikoj mjeri su ograničene kada je u pitanju sloboda kretanja, a prepreka ima na svakom koraku. Tako da se nadamo da će ovaj projekat, u okviru kojeg smo mapirali i kritične tačke za kretanje OSI, što će biti dostavljano  Sekretarijatu za saobraćaj i urbanizam Opštine Bijelo Polje, Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kao i Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, zaista pomoći u rješavanju ovog problema“, istakla je Božović.

Ona je saopštila da saobraćajna infrastruktura nije prilagođena osobama sa invaliditetom, te da zato nadležene institucije što prije moraju preduzeti nešto po tom pitanju, kako bi OSI mogle ostvariti pravo na slobodno kretanje.

„Nijedna autobuska, a ni željeznička stanica nije prilagođena osobama sa invaliditetom, kao ni autobusi, vozovi, ni taksi vozila. Takođe, vozači parkiraju vozila na trotoarima, kao i na parking mjestima obilježenim za OSI, iako ih nema puno. I trotoari su visoki, naročito na pješačkim prelazima, a ni signalizacija na semaforima nije prilagođena, tako da su problemi zaista brojni“, navela je Božović.

Istakla je i da je licima sa invaliditetom ugrožena čak i bezbjednost, što zbog neprilagođene infrastrukture, tako i zbog loše saobraćajne kulture.

„Zato smo zahvalni nevladinim organizacijama Korak promjene i Novi poredak što su pokrenule ovaj projekat, koji je imao za cilj podizanje nivoa svijesti građana u smislu poštovanja ljudskih prava osoba s invaliditetom kao učesnika u saobraćaju i promociji jednakosti i prevencije diskriminacije OSI. Brojnim aktivnostima su radili prethodnih mjeseci na podizanju nivoa saobraćajne kulture i kreiranju preporuka za prevazilaženje evidentnih barijera sa kojima se susrećemo, ali i na prepoznavanju uloge učesnika u saobraćaju u poboljšanju uslova za kretanje osoba sa invaliditetom“, kazala je ona.

Napomenula je i da su realizovane  informativne radionice sa 60 učenika treće godine Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“ u Bijelom Polju, i po jedna radionica u JU SMŠ ,,Vuksan Đukić“ u Mojkovcu i JU SMŠ ,,Braća Selić“ u Kolašinu sa po 20 učenika.

„Ja sam vodila te radionice i smatram ih jako važnim, posebno što je riječ o mladima, koji će uskoro dobiti i vozačke dozvole, te će i kao vozači učestvovati u saobraćaju. Zato je bilo jako važno da povećamo stepen njihove  informisanosti, razumijevanja i znanja o zaštiti prava OSI kao učesnicima u saobraćaju. Svi srednjoškolci su bili jako posevećni, željeli su da čuju i da nauče, a čak su i sami identifikovali neke probleme sa kojima se i oni susreću kao pješaci, te su se stavili u ulogu OSI i tek tada vidjeli da je u tom slučaju problem mnogo veći“, istakla je Božović.

Podsjetila je i da je održan i okrugli sto, na kojem su i osobe sa invaliditetom govorile o ovom problemu, te zajednički dali predloge o načinima rješavanja ovog pitanja.

„Jako je značajno i to što su izrađene brošure i informativni flajeri, kako bi doprli do što većeg broja ljudi i zajednički gradili inkluzivno društvo, bez prepreka za punu integraciju OSI“, poručila je Božović.

Projekat „Za ravnopravnost OSI – za pravedno društvo” trajao je šest  mjeseci, a NVO  Korak promjene i Novi poredak  realizovale su ga uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević