Vušurović:"Moja umjetnost govori o vraćanju korijenima i svom rodnom gradu"

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Izložba slika “Kulminacija svijestiˮ, crnogorske  slikarke Jelene Vušurović, otvorena je večeras u Centru za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjoˮ.

Otvarajući izložbu glumac Moamer Kasumović je kazao da su stari likovni majstori imali uticaj na Jelenine radove , ali i iskustva koje je skupljala na svojim putovanjima.

„ Pored toga što se koristi klasičnim likovnim tehnikama ona ima hrabrosti da unese one koji nisu baš konvencionalni u toj umjetnosti te zato njena djela dobijaju neku fizičku, treću dimenziju. Ono što je sama rekla, izložbom želi da podstakne ljude da razmišljaju o tome odakle potiču i odakle su im korijeni, jer misli da je to jako važno, zato ja predlažem da se večeras ne samo zagledamo u Jelenine slike, već da se dobro zamislimo o tome ko smo, šta smo i odakle su nam korijeni“ kazao je Kasumović.

Vučurović je rođena Bjelopoljka, koja je , kako sama kaže , odrasla u Rakonjama, uz porodicu gdje nije nedostajalo ljubavi i podrške.

„Bijelo Polje je grad mog djetinjstva. Ja sam ovdje odrasla, završila školu ‘Miloje Dobrašinović’, da bih kasnije pošla na Cetinje, upisala Akademiju, udala se i stvorila porodicu. Poslije 24 godine se vraćam svom Bijelom Polju i jako sam srećna zbog toga“ istakla je Vušurović.

Ona je dodala da njena umjetnost upravo govori o vraćanju rodnom gradu, korijenima,na, kako je kazala, modernističan i ekspresniji način.

„I upravo ta kučina koju ja stavljam na svoja platna govori o tim nitima Bijelog Polja i svega što me veže za ovaj grad“ kazala je Vušurović.

Vušurović se prvi put samostalno predstavila u svom rodnom gradu sa 40 ekponata urađenih u kombinovanoj tehnici.“Kulminacija svijesti” nastala je od nekoliko ciklusa tokom dužeg perioda, ali je obogaćena i slikama koje je Vušurović naknadno dodala, a koje su nastajale nakon putovanja širom svijeta i razmišljanja koja su kulminirala na njenim platnima.

Program je vodila Slađana Merdović.

Tekst i foto :Vanja Šabanović