Brojni projekti u realizaciji NVO "Multimedijal Montenegro”, Đukić zadovoljan rezultatima (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Nevladina organizacija "Multimedijal Montenegro” realizuje ukupno 13 projekata, a o svim aktivnostima i budućim planovima, u današnjoj emisiji "Šta može NVO”, Radija Bijelo Polje, govorio je predsjednik te NVO, Željko Đukić.

Đukić je kazao da su projekti fokusirani na bezbjednost i ekologiju u saobraćaju, učešće osoba sa invaliditetom u saobraćaju, zaštiti potrošača, ljudskim i manjinskim pravima u sektoru prava RE populacije na teritoriji sjevera Crne Gore, kao i promociji evropskih integracija.

"Prije par dana počela je realizacija tri projekta, koji su fokusirani na mlade - jedan je za podsticanje naučno istraživačkog rada na teritoriji sjevera Crne Gore, drugi za promociju mladih talenata, a treći je usmjeren ka jačanju kapaciteta mladih, kako bi bili konkurentniji na tržištu rada. Nešto novo kod nas, je i realizacija projekta kreativnih industrija, gdje se nadamo da ćemo u našem gradu uspostaviti Centar kreativnih industrija, za koji vjerujem da će dati rezultate i omogućiti zainteresovanim građanima da sve svoje talente i ideje potpuno besplatno testiraju na jednom mjestu, na kojem ćemo imati  kompletnu savremenu opremu i tehnologiju”, ističe Đukić.

On je podsjetio i da je nedavno,  u organizaciji NVO MMNE i partnerskg organizacija, obilježen i 8. april, Svjetski dan Roma, uz brojne aktivnosti na gradskom trgu.

"Veoma smo srećni što smo dobili priliku da u saradnji sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava realizujemo taj projekat, i da uđemo u problematiku sa kojom se suočava RE zajednica iz Crne Gore. Projekat teritorijalno realizujemo u Bijelom Polju i Beranama, i moram biti zahvalan mnogim predstavnicima romske populacije koji su prepoznali našu organizaciju kao ozbiljnu. Projektom želimo da afirmišemo pojedince iz RE zajednice, da ukažemo na izazove sa kojima se susreću na dnevnom nivou, i da targetiramo  ključne izazove sa kojima se susreće romska zajednica uopšte, na sjeveru Crne Gore. To su prije svega zapošljavanje, socijalna i zdravstvena zaštita, obrazovanje i promocija romske tradicije i kulture”, naglasio je Đukić u emisiji "Šta može NVO”,  i dodado,  da je romska zajednica u Bijelom Polju dosta napredovala proteklih godina.

NVO MMNE je nedavno organizovala  i edukaciju o potrošačkim pravima građana, u okviru projekta "Vodič za zaštitu prava potrošača u opštini Bijelo Polje”.

"Podstakla su nas brojna istraživanja koja često sprovodimo, a na osnovu kojih je utvrđeno da građani Bijelog Polja  nijesu upoznati sa svojim potrošačkim pravima, i ovaj projekat je fokusiran na informisanje o njihovim osnovnim pravima, i naravno, na to, kako da ta prava ostvarimo”, naglašava Đukić.

Jedan od  projekata koji realizuje jeste i projekat "Imam i ja prava da se krećem”, posvećen je osobama sa invaliditetom kao učesnicima u saobraćaju, što su u ovoj organizaciji, kaže Đukić,  prepoznali kao veliki problem.

Primjećuje da ulice, trotoari, prilazi željezničkoj stanici i brojnim objektima nijesu prilagođene za OSI.

"Kroz  ovaj projekat smo na teritoriji Berana uradili temeljnu analizu činjeničnog stanja, a ovih dana je u toku analiza za Bijelo Polje. Nakon istraživanja mi ćemo dati jasne preporuke donosiocima odluka na lokalnom i državnom nivou, gdje je to potrebno intervenisati”, dodaje on.

Osim ovih, u NVO "Multimedijal Montenegro” realizuju  još niz projekata od važnosti za lokalnu zajednicu.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Zoran Rakočević