Šestović: Bjelopoljski kraj bogat je brojnim mitovima i legendama (video)

Bjelopoljski kraj bogat je brojnim mitovima i legendama, koji se vezuju za istoriju ovog podneblja i koji su utkani u naše kulturno-istorijsko nasljeđe, kazao je profesor istorije Boban Šestović.

Upravo dio tih zanimljivih priča o našim precima profesor Šestović otkriće u okviru novog serijala emisija „Istorija, mit, tradicija“, koji će se emitovati svakog četvrtka i nedjelje od 13 sati i 15 minuta na talasima Radija Bijelo Polje.

Gostujući u prvoj emisiji novog serijala, Šestović je kazao da bez mita i tradicije, kao i bez usmenog predanja, ne može da se živi.

“Ovaj serijal jako je značajan  za građane Bijelog Polja, jer imamo dosta mitova i legendi vezanih za naš grad, za toponime ovdašnjih sela, ali i raznih mitova koji se odnose na cjelokupno crnogorsko podneblje. Međutim, sve to treba povezati sa istorijom, koja se bazira na činjenicama, na tačnošću podataka, ali svakako bez mita i tradicije ne može da se živi“, rekao je profesor istorije.

U uvodnom dijelu serijala „Istorija, mit, tradicija“, kako je najavio, upoznaće slušaoce sa samim terminima - mit, tradicija, usmeno predanje, a zatim će govoriti o tome koliko su vjerodostojni, koliko se koriste u istoriji kao nauci.

„Govoriću o mitovima i tradiciji naroda koji su živjeli na Mediteranu, od kojih potiče civilizacija- Grka i Rimljana, zatim o Faraonima, zemljama istočnog Mediterana i mitovima o nastanku prvih jednobožačkih religija. Kroz to ću napraviti uvod u ono što slijedi, a to su legende i mitovi o Ilirima, a zatim  oni koji se vezuju za prostor Bijelog Polja i istorijske ličnosti crnogorskog podneblja“, najavio je Šestović.

Poseban akcenat će biti, istakao je Šestović, na mitovima i tradiciji Bijelog Polja.

„Potrudiću se da prvo saznamo o našem podneblju, o mitovima i toponimima sela koja gravitiraju u našoj opštini. Saznaćemo kako su sela, poput Kukulja, Ujniča, Korita, Kovrena, dobila ime, za šta se vezuju ti toponimi, da li je to tradicija, mit ili nešto što je postojalo na tom podneblju, pa se vezuje za istorijsku činjenicu. Takođe, brojne su legende i mitovi o Đalovića pećini, Novakovića pećini, imamo i legendu o Pavi koja je vezana za taj Vraneški kraj i nastanak Pavinog Polja. Imamo i zanimljivu priču o Bistrici, mit koji se vezuje na neki podvodni tunel koji postoji između crkve Svetih apostola Petra i Pavla i crkve Svetog Nikole u Nikoljcu. Sve je to naša tradicija, nasljeđe koje treba da njegujemo, ali su i činjenice neophodne, jer ne možemo tvrditi tačnost nečega dok ne dokažemo, ali mit i tradicija se prožimaju kroz istoriju“, rekao je profesor istorije, Boban Šestović.

Kazao je i da u Bijelom Polju ima dosta starosjedioca koji  znaju priče i mitove o našem kraju, te će pokušati da dođe i do njih, a osloniće se i na literaturu koju posjeduje.

U okviru serijala „Istorija, mit, tradicija“ govoriće i o istorijskim ličnostima.

„Ako bih krenuo od dolaska Slovena  do njihovog pokrštavanja, bogat je dio te mitske tradicije, koja se vezuje za vrhovnog boga Peruna i za boginju proljeća Vesnu, koji su njegovali kult posmrtnog života. Zatim su tu i dinastije, Vojisavljevići, Balšići, Crnojevići, Petrovići, a ja ću pokušati da izdvojim ono najupečatljivije i najzanimljivije, kako bi zadobio pažnju salušaoca. Takođe,  postoji i priča koja se vezuje za legendarnu i mitsku bitku kod Tuđemila, zatim za bitku kod Mojkovca. Materijal će zaista biti bogat i sadržajan, te očekujem da će biti zadovoljni svi koji budu pratili ovu emisiju“,  saopštio je Šestović.

Istakao je i da ljudi vole legende, te da i svoje porijeklo vezuju za njih.

„Svaka porodica njeguje mit o svom porijeklu, mi svi vežemo svoje prezime i pleme za neku poznatu istorisjku ličnost. Svi volimo da se pohvalimo našim nasljeđem, sve te priče prenosimo sa koljena na koljeno i lijepo je što je tako“, podvukao je profesor istorije.

On je poručio da je ovaj serijal posebno važan, jer mladi danas malo čitaju literaturu koja se odnosi na tradiciju i istoriju.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević