Dr Maždgalj: Moždani udari česti među kovid pacijentima (video)

Moždani udar spada među tri vodeća uzroka smrti i glavni je uzrok trajnog invaliditeta kod pacijenata, kaže dr Milan Madžgalj, specijalista neurologije u Opštoj bolnici.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje on podsjeća, da moždani udar nastaje usljed prekida dotoka krvi u određeni region mozga, a koji može biti posljedica zapušenja krvnog suda - kada se govori o infarktu, ili, pucanja krvnog suda- i tada je riječ o hemoragiji ili krvarećem moždanom udaru.

“Procentualni odnos između ova dva moždana udara je 70-75 posto u korist ishemijskog moždanog udara, a 10-15 odsto u korist hemoragijskog moždanog udara”, naglašava dr Madžgalj.

Govoreći o uticaju pandemije korona virusa na porast broja oboljelih od moždanog udara, on ističe da je dvogodišnje iskustvo potvrdilo uzročno-posljedičnu vezu Kovida-19 i moždanog udara,  te da su posljedice bolesti u tom slučaju znatno teže.

“U Opštoj bolnici i konkretno na neurološkom odjeljenju, imali smo situacije da se moždani udar desi kao prva manifestacija korona infekcije, a s druge strane, takođe, i komplikaciju kovid infekcije u vidu nastanka moždanog udara. To su različite kliničke prezentacije, koje zavise od starosti pacijenta, pridruženih bolesti, i kliničke manifestacije same infekcije. Takođe, jedan od načina da korona virus uzrokuje moždani udar jeste i putem krvi, tako što izaziva pojačano zgrušavanje u velikim arterijama na mozgu, što dovodi do teških moždanih udara, pogotovo kod mlađih osoba”, naglašava dr Madžgalj.

Dodaje, da su tipični simptomi, odnosno mogući znakovi moždanog udara iznenadna slabost ili paraliza jedne strane tijela, bilo ruke, noge ili lica,  zatim, poremećaj vida poput dvostrukih slika, vrtoglavica sa nesigurnošću u hodu, iznenadno zamućenje svijesti, zbunjenost, teškoće u govoru i sl., te da u što kraćem roku treba potražiti ljekarsku pomoć.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Montaža i audio obrada: Sanida Kajević