“Očekuje nas zgusnut raspored takmičenja, neće biti lako” (video)

Atletska sezona počinje 13. juna, a igraće se po izmijenjenom kalendaru koji je usvojio Upravni odbor Atletskog saveza na osnovu preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, saopštio je selektor crnogorske reprezentacije i trener bjelopoljskog Jedinstva, Osman Erović.

Gostujući u emisiji „Sportski magazin“, Radija Bijelo Polje, Erović je pozdravio odluku Atletskog saveza, ali i istakao da će biti teško pripremiti se za manje od mjesec dana za sve ono što slijedi.

„Iskreno nijesam očekivao da će se sezona igrati, ali na zadovoljstvo svih nas, a uz velike napore ljudi iz Atletskog saveza, počinjemo 13. juna, naravno uz poštovanje svih mjera i preporuka jer nam je zdravlje naših sportista aposlutni prioritet. Ipak, već sada moramo biti svjesni da neće biti lako, naročito nakon duge pauze i zgusnutog rasporeda takmičenja, ali sigurno je da ćemo dati naš maksimum“, kazao je Erović.

On je saopštio da je raspored je utvrđen na osnovu preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva sporta i mladih.

„Cijela sezona će se igrati po izmijenjenom kalendaru, ali s obzirom da je situacija i dalje pod nadzorom, ne znamo da li će baš sve biti onako kako je dogovoreno, ali prema kalendaru koji sada imamo planirano je da se održe sva takmičenja. Jako je zgusnut raspored takmičenja, a neka će se održati i tokom vrelih ljetnjih mjeseci, što je otežavajuća okolnost. Međutim o tome koliko je svima stalo da se odigra cijela sezona pokazuje i to što se dosta klubova kandidovalo za organizaciju atletskh mitinga. Koliko ćemo uspjeti u svemu tome ostaje da se vidi, jer dosta zavisi i od daljeg razvoja epidemiološke situacije, a još uvijek mi nije jasno kako ćemo uspjeti da ispoštujemo sve te preporuke i mjere NKT-a, jer svako takmičenja okuplja veliki broj atletičara, ali ćemo morati da iznađemo način“, naveo je Erović, podjsećajući da su mnoga međunarodna takmičenja otkazana, kao i Olimpijske igre i   Evropsko prvenstvo koje je trebalo da se održi u Parizu.

Selektor crnogorske atletske reprezentacije i trener bjelopoljskog Jedinstva kazao je i da je cijela ova situacija sa virusom korona uticala i na trenažni proces, ali i onemogućila ga u jednom trenutku.

„Atletika je sport koji zahtijeva kontinuitet, tako da je prethodnih nedjelja bilo teško, posebno jer atletika traži jedan malo širi prostor, trčanje dugih i srednjih distanci, ali  zbog poštovanja  svih mjera, pravili smo planove za rad kod kuće ili u dvorištu. Dakle, treniralo se koliko se moglo uz željno iščekivanje povratka na stazu, odnosno otvaranje stadiona, ali evo i to se desilo. Počeli smo polako sa treninzima, međutim neće biti lako sada, ostalo je još malo vremena do početka sezone, teško će biti spremiti atletičare za sve ono što ih očekuje, jer se ova situacija desila pred samu sezonu, kada je trebala da se brusi ta forma, pa je onda uslijedila duga pauza, tako da sve to ostavlja posljedice. Ipak, pokušaćemo za ovaj kratki vremenski period da se spremimo koliko možemo, jer već 13. juna je  Trofej Crne Gore kojim se otvara sezona. Neće biti rezultati na niovu kao prethodnih godina, to ne možemo očekivati, ali sigurno da ćemo dati maksimum“, poručio je trener bjelopoljskog kluba, Osman Erović.

On je istakao da je atmosfera u klubu sada dobra, svi su se uželjeli treninga, ali ipak su uplašeni onoga što ih čeka ove sezone - da li će opravdati očekivanja, izbjeći povrede, ali i postaviti nove rekorde.

Ervović je naglasio da niko od atletičara, ali ni atletskih radnika i onih iz Atletskog saveza, nije bio zaražen krona virusom, što je svakako i najvažnije.

Selektor atletske reprezentacije napomenuo je i da je Savez zbog novonastale situacije donio odluku da se klubovi oslobode plaćanja dosadašnje finansijske obaveze za učešća na takmičenje, tzv. “startnine”.

„Takođe, sve obaveze za realizaciju atletskih takmičenja u Crnoj Gori snosiće Savez i to za nabavku medalja, diploma, pehara, plaćanje službenih lica za takmičenje, plaćanje korišćenja sportskih terena za organizovanje takmičenja“, dodao je Ervović, ističući da Savez u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih opredijeliti i određeni novčani iznos u cilju podrške i pomoći atletskim klubovima.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE