Odlaže se jubilarni Festival dramskih amatera, u junu otvaranje 3D bioskopa (audio)

Bjelopoljski Centar za kulturu imao je ambiciozan plan rada za ovu godinu, međutim, pojava virusa korona zaustavila je i odložila brojne kulturne manifestacije.

U ovoj godini trebalo je proslaviti 50. godina od osnivanja Festivala dramskih amatera, organizovati tradicionalni Internacionalni festival tamburaških orkestara, izvesti nove pozorišne predstave, ali svi ti događaji moraće da sačekaju neke bolje dane.

 Gostujući u emisiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, direktor Centra za kulturu kazao je da se nada da će uprkos ovoj krizi u jednom ubrzanom tempu uspjeti da relizuju sve ono što su planirali.

“Svaka kriza, pa i ova, strašno pogađa kulturu, a što je i najgore, najduže u kulturi i ostaje. Nadamo se da ova kriza neće biti takva i da će dozvoliti da u narednom periodu u jednom ubrzanom tempu relizujemo sve ono što smo planirali za ovu kalendarsku godinu. Plan je zaista bio ambiciozan, ali ujedno i vrlo realan kada ga stavimo u finansijski kontekst, jer smo ove godine zaista imali jednu odličnu saradnju sa loklanom upravom, tako da smo dobili 400 000 budžetskih sredstava, što sa 100 000 naših sredstava znači da je ukupan  budžet Centra za kulturu u ovoj godini pola miliona eura, što je svakako impozantna cifra koja je nama ulivala nadu da možemo realizovati sve ono što smo planirali”, saopštio je Kovačević.

Iako su se radovali i sa nestrpljenjem iščekivali organizaciju jubilarnog 50. izdanja Festivala dramskih amatera, ova pozorišna svetkovina je odložena.

“Festival dramskih amatera ove godine trebao je da doživi svoje jubilarno 50. izdanje, predano smo radili na tome kako bi festival bio organizovan kako i dolikuje manifestaciji koja traje toliko dugo i koja je iznjedrila sjajne glumce, zahvaljujući kojoj su na bjelopoljskoj sceni izvedene sjajne predstave. Započeli smo mnoge pozorišne predstave i taman kada smo stavili u funkciju pozorišnu predstavu sa Zoranom Rakočevićem kao rediteljem “Potpuno rasulo” i predstavu “Čekajući Godoa”  režisera Branka Kovačevića, nastupile su mjere koje su nas aposolutno udaljile od realizacije ovih projekata. Tako da je sada pod znakom pitanja organizacija za ovu godinu, ali sačekaćemo kako će se situacija odvijati i da li je moguće da FDA organizujemo početkom jeseni, u septembru ili oktobru mjesecu, ali o tome ćemo na vrijeme obavijestiti  javnost. Imaćemo  konsultacije sa našim ljudima iz pozorišnih kuća, sa pozorišnim radnicima, centrima za kultru, vidjećemo da li će oni tokom tih mjeseci, naravno ukoliko sve bude u redu, moći da pripreme odgovarajuće predstave koje bi bile dostojne jubileja Fesivala dramskih amatera”, kazao je direktor Centra za kulturu.

Kovačević je saopštio i da u ovom momentu nemaju jasan stav o tome da li će se održati Internacionalni festival dramskih amatera.

“Još uvijek je rano govoriti o tome, ali jedno je sigurno, festival će biti održan samo pod jednim uslovom – da stanje bude apsolutno normalizovano, da granice budu otvorene, i da svi koji dođu ne strepe ni od čega, već da uživaju u zvucima tambure”, poručio je Kovačević.

On je kazao da su ovaj krizni period ipak uspjeli da iskoriste za pripremanje otvaranja 3D bioskopa u junu.

“Prvih dana juna zvanično ćemo imati gotov 3D bioskop. Tender je završen, izvođač odabran, oprema naručena i očekujemo da će stići do 25. maja, a nakon toga slijedi instalacija. Ukoliko ne bude smetnji na granicama, jer je roba iz Belgije i Francuske, a to su zemlje koje su bile teško pogođene virusom korona, očekujemo da imamo 3D bioskop u Bijelom Polju u prvim danima juna”, najavio je direktor bjelopoljskog Centra za kulturu.

Tokom prethodnog  perioda, kako je saopštio Kovačević,  uspjeli su da urade monografiju Festivala dramsih amatera, a izdavači su i knjige “Muzički život u Bijelom Polju kroz lokalnu štampu”, autora profesora Senada Gačevića.

“Pored toga, bićemo i izdavači jedne knjige koja će nositi naziv “Bjelopoljski pjesnici od Avda Međedovića i Rista Rtakovića do današnjih mladih pjesnika”, a to je prilika da kada tu knjigu promovišemo krene i jedan pjesnički marathon u kojem će glumci Bjelopoljskog pozorišta virtuelno govoriti stihove naših pjesnika”, kazao je Kovačević za “Start Art”.

On je podsjetio da su prije desetak dana od Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tijela dobili dozvolu za otvaranje galerija i biblioteka, a sve ostale organizacione jedinice su u fazi čekanja.

“Otvorena je galerija pa ćemo ovih dana akcenat staviti na organizovanje izložbi slika, već je umjetnički direktor na tom fonu. I biblioteka nesmetano radi, a ovih dana imamo učestali dolazak naših građana, što pokazuje da je knjiga dobar drug u ovim dana”, naveo je direktor Kovačević.

Pozorište će, kako je saopštio,  najkasnije početi sa radom.

“Da bi spremili predstavu treba vam najmanje dva, tri mjeseca, a osim toga, pozorište zahtijeva publiku, blizak konstakt, a to je po mišljenih zdravstvenih ustanova i NKT-a nešto što će vjerovatno dobiti zeleno svjetlo na kraju. Međutim, da bi nadomjestili taj nedostatak predstava, nekih 15 Bjelopoljskog pozorišta će biti emitovane na lokalnoj televiziji”, kazao je Kovačević.

On je istakao da taj direktni kontak glumaca i publike pozorištu daje posebnu draž I da će on spriječiti ljude da se udalje od pozorišta, iako im se mnogo toga nudi u udobnosti njihovog doma, jer se suočavamo sa oživljavanjem virtuelne kulture.

“Prema statističkim podacima vrata Centra za kulturu prođe oko 70 do 80 000 ljudi, što govori da publike ima, jer Centar za kulturu organizuje razne aktivnosti i pruža kvalitetne umjetničke sadržaje”, naglasio je Kovačevič.

Saopštio je i da u ponedjeljak počinje prvi online Evropski filmski festival, koji organizuju Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar.

“Gledaocima će na posebnoj platformi biti dostupno 19 filmova evropske produkcije, koje mogu gledati besplatno”, dodao je direktor Centra za kulturu.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Tonska realizacije: Milan Knežević

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE