Bjelopoljci se uželjeli ispijanja kafe, ugostitelji ipak kažu da će teško nadoknaditi gubitke

Nakon dva mjeseca zabrane rada, zbog pandemije virusa korona, ugostiteljski objekti u Crnoj Gori danas su opet otvorili svoja vrata, a u bjelopoljskim kafićima već dočekuju prve goste.

Bjelopoljci su se uželjeli ispijanja kafe i razgovora sa prijateljima, a najvjerniji gosti nijesu propustili priliku da, nakon dva mjeseca, uživaju u omiljenom kafiću.

Iako je zabrana rada ostavila velike posljedice i na ugostiteljske objekte u Bijelom Polju, nije bilo otkaza, a vlasnici ne razmišljaju ni o povećanju cijena.

Jedan od vlasnika lokala „Biblioteka“, Vesko Rakočević, kaže da kod građana nema straha, te da su se rado vratili tradiciji ispijanja kafe.

„Ljudi su se uželjeli ispijanja kafe, naročito popularnog „dojča“, tako da od jutros imamo goste, što nas svakako raduje, naročito poslije ovako duge pauze, koja je bila jako teška, jer nijesmo imali nikakve dohotke, a rashodi su bili veliki“, kazao je Rakočević za Radio Bijelo Polje.

On je istakao da će građani morati da mijenjaju svoje navike, te da se i oni, ali i vlasnici ugostiteljskih objekata moraju pridržavati pravila, jer je zdravlje ipak prioritet.

Vlasnik caffe bara „Klik“, Edin Idrizović, kazao je da su srećni zbog ponovnog otvaranja, ali da će biti teško nadomjestiti gubitke.

„Neće biti lako izaći iz ove krize, naročito što se moramo pridržavati novih pravila, pa su smanjeni i kapaciteti, jer između stolova mora biti razmak od 2 metra, tako da je za 50 % smanjen broj mjesta  i u bašti i i u samom lokalu. Da bi nadomjestili gubitke treba nam i više od godinu dana, jer smo uprkos zabrani plaćali zakup i naravno plate radnicima“, naveo je Idrizović.

Ipak, svjesni situacije i rizika, poštovaće sve mjere.

„Vodimo računa o dezinfekcji, na više mjesta smo istakli pravilnik o ponašanju, konobari i šankeri nose maske, tako da se nadamo boljim danima“, rekao je vlasnik caffe bara „Klik“.

Idrizović je istakao i da tokom sastanka Udruženje ugostitelja iz Bijelog Polja nije bilo riječi o povećanju cijena.

„Još nijesmo razmišljali o tome, a možda ćemo čak i spustiti, jer su svi na neki način pogođeni pojavom virusa korona“, napomenuo je Idrizović.

Prve goste već su dočekali i u caffe baru „Tri tačke“, a menadžerka Jovana Joksimović kaže da nijesu iznenađeni, jer su svi sa nestrpljenjem iščekivali otvaranje kafića.

„Čini se da smo se tokom prethodna dva mjeseca već i navikli da nosimo maske i rukavice, ali i da vodimo računa os socijalnoj distanci, tako da vjerujem da građanima neće biti teško da se naviknu na ovu situacju, jer su svjesni da navike moraju mijenjati“, kazala je Joksimović, napominjući da su  ispoštovali sve obaveze prema radnicma.

Kako je istakla, ljeto je uvijek najljepše u Bijelom Polju, pa se nada da će lijepe dane građani iskoristiti za odmor u kafićima.

Svoja vrata jutros je otvorio i kafić „Korzo“, u kojem su prema riječima Denisa Hodžića već preduzeli sve neophodne mjere.

„Zapravo i nema neke velike razlike u odnosu na naš prethodni rad, ali smo pojačali dezinfekciju, nabavili sva sredstva, napravili rastojanje između stolova onako kako je i propisano, a čini mi se da su Bjelopoljci spremni da sve ispoštuju, jer je već kod njih razvijena svijest o tome“, rekao je Hodžić.

Iako bi, kako je rekao, bilo opravdano povećati cijene, ipak neće to učiniti, ali ne očekuje ni da će uspjeti da nadoknade gubitke.

„S obzirom da je vrlo vjerovatno da ni stranci neće dolaizti, a dosta zavismo od njih, teško će biti da se oporavimo. Svakako je teško prognozirati, ali vidjećemo šta će biti“, dodao je Hodžić iz lokala „Korzo“.

Dug vremenski period tokom kojeg se nije radilo, a ni prihodovalo, ostavio je posljedice i na pub „Darkwood“.

Iako je ranije nagovještavano da će se pomoći vlasnicima ugostiteljskih objekata, vlasnik lokala „Darkwood“, Vladimir Tvrdišić,  kaže da se najviše uzda u sebe i u svoj rad.

„A sve što bi se sa strane desilo, očekivano ili neočekivano, bilo bi dobra pomoć“, dodao je on, ističući da iako su imali gubitke neće povećati  cijene.

Tvrdišić je kazao da se nada, s obzirom da je epidemiloška situacija stabilna, da će i ove mjere biti kratkog daha.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE