Pokrenuli akciju #UslugePodrskeDoma, još uvijek se ne zna kada će „Tisa“ biti otvorena (audio)

Iako je epidemiološka situacija stabilna,  još uvijek nije poznato kada će Dnevni centar „Tisa“ početi sa radom, a zaposleni u toj ustanovi pokušavaju da savjetima i stručnim materijalom pomognu roditeljima djece sa smetnjama u razvoju i da bar dijelom nadomjeste nemogućnost neposrednog rada stručnjaka sa djecom.

Nakon što su formirali stručni tim koji prosleđuje roditeljima upustva o tome kako da organizuju vrijeme sa djecom, kreirali internet platformu koja pruža mogućnost postavljanja pitanja stručnim radnicima i razmjenu iskustava, sada su u saradnji sa ostalim dnevnim centrima pokrenuli akciju #UslugePodrskeDoma.

Gostujući u emisiji „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, direktor Dnevnog centra „Tisa“, Ensad Omerović, saopštio je da je akcija #UslugePodrskeDoma pokrenuta uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNICEF-a.

„Namijenjena je  djeci i mladima sa smetnjama u razvoju, a pokrenuta je sa ciljem da im damo podršku za njihov razvoj u kućnim uslovima, tako što će stručni radnici i saradnici objavljivati snimke raznih aktivnosti za djecu sa smetnjama u razvoju na društvenim mrežama i to uz hashtag #UslugePodrškeDoma. S obzirom da zbog pandemije korona virusa već duže vrijeme ne pružamo usluge našim korisnicima, ovo je još jedan način da im pomognemo dok se naš dnevni centar ne otvori“, istakao je Omerović.

On je podsjetio da su odmah po zatvaranju Dnevnog centra „Tisa“ formirali stručni tim i napravili viber grupu, kako bi djeci sa smetnjama i njihovim roditeljima pomogli da lakše prevaziđu taj period socijalno izolovanog fukcionisanja.

„Svakog ponedjeljka naši stručni radnici putem viber grupe šalju program rada i aktivnosti za svakog korisnika i to za cijeli sedmicu, a pored toga uvijek su na raspolaganju roditeljima u slučaju nedoumica oko nekih aktivnosti. Program je apsolutno prilagođen  kućnim uslovima, a oni koji nijemu imali sve ono što im je neophodno, mi smo nabavili i dostavili, kako bi mogli da sprovode zadate aktivnosti. Naši zaposleni zaista ulažu velike napore, a i roditelji naših korisnika odlično sarađuju, šalju nam fotografije i snimke uspješno odrađenih aktivnosti koje kansije objavljujemo na našem web sajtu“, kazao je direktor Dnevnog centra „Tisa“, Ensad Omerović.

Omerović je saopštio i da su jako zadovoljni funkcionisanjem internet platforme, koja je zapravo dio projekta koji  Dnevni centar iz Pljevalja realizuje uz podršku EU i Vlade Crne Gore.

„Internet platforma omogućava razmjenu iskustava roditelja djece sa smetnjam u razvoju, ali i dnevnih centara  o načinu organizacije rada u ovakvim uslovima. Takođe, na toj platformi stručni radnici objavljuju i važne sadržaje iz svojih domena, a mogu se postaviti i pitanja. Za sada platforma odlično funkcioniše, a aktivna bićw i po završetku ove situacije“, naglasio je Omerović.

Iako je epidemiološka situacija u Crnoj Gori stabilna, još uvijek nije poznato kada će  Dnevni centar „Tisa“ početi sa radom, a kako je kazao direktor te ustanove, moraju biti vrlo oprezni jer je riječ o djeci koja pripadaju posebno osjetljivoj kategoriji.

„Svakako da treba da počnemo sa radom, ali prije toga moramo dobiti tačne i precizne inormacije o tome kako da organizujemo naš rad. Pored pružaja usluge boravka u centru, vršimo i prevoz naših korisnika, tako da moramo znati na koj način i to da organizujemo, kako bi zaštitili djecu i zaposlene“, istakao je Omerović.

Saopštio je i da je pojva virusa korna uticala na realizaciju plana i programa rada za 2020. godinu,  ali će ipak uvesti nove usluge u Dnevnom centru „Tisa“.

„Dobili smo podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja,  Ministarstva finansija i Evropske delegacije da izgradimo bazen za naše korisnike,  kako bi im pružili novu uslugu – relaksacija i rehabilitacija u vodi. Takođe, planiramo uvođenje asistivne tehnologije, što znači da će jedna prostorija biti opremljena opremom koja je prilagođena svim našim korsinima, nezavisno od smetnje koju imaju, a pokrenućemo i art-okupacione radionice“, najavio je Omerović.

Poručio je i da im je jedan od ciljeva otvaranje dnevnog centra za osobe sa inavliditetom preko 27 godina.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Tonska realizacije: Zoran Rakočević

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE