Pešić: Nijesam se pokajao što sam napustio grad, selo je naša budućnost (AUDIO)

Nakon što je 2007. ostao bez posla u Bijelom Polju, Vučko Pešić je odlučio da se sa suprugom i djecom vrati u Tomaševo  i na porodičnom imanju započne bavljenje poljopoprivredom. Više od deceniju kasnije, kaže, da se nije pokajao što je udobnost gradskog života zamijenio onim na selu, gdje obaveze traju od jutra do sjutra. Gostujući u emisiji “Biznis zona” Vučko ističe  da  namjerava da se ozbiljnije  bavi i seoskim turizmom a  planira  i izgradnju moderne sirare. 

“Rodio sam se, porastao i radio u Bijelom Polju i sticajem okolnosti 2007. godine odlučio sam da se vratim selu. Moji roditelju su imali dvije krave i tridesetak ovaca i  počeli smo tada, skromnu proizvodnju i prodaju sira.  U početku je bilo teško. Brinuo sam hoću li uspjeti da prodam sir i mogu li stići da uradim sve na imanju, a  malo sam toga znao i o poljopriovredi. Međutim, vremenom sam svoje strahove prevazišao. Sticao sam nova znanja i vještine, učio od  iskusnih poljoprivrednika i zahvaljujući studijskim putovanjima  vidio kako se to radi u razvijenim zemljama. S godinama smo uvećavali stočni fond, poboljšavali rasni sastav grla, kupovali mehanizaciju i korak po korak,  zaokružili proces proizvodnje, što se kaže, od  njive do trpeze”, priča Vučko.

Ističe, da je danas najponosniji na lisnati sir, koji vješte ruke njegove supruge spremaju po strogo čuvanoj tradicionalnoj recepturi.

 “Za dobar sir sve je važno, i nadmorska visina, i trava, i doba godine, a posebno umijeće domaćice. Osim što područja i sela imaju neku svoju “školu sirenja”, i svaka domaćica poštuje svoju recepturu, bilo da je naučila zanat od majke, bake, svekrve, bilo da je sama došla do formule dobrog sira. Planiramo da uložimo sredstva u modernu siraru, a osim toga nastojimo da u dogledno vrijeme brendiramo naš sir za kojim je velika potražnja”, poručuje Pešić.  

Ovaj preduzetnik se bavi i pčelarstvom i posjeduje 60 košnica pčela, posjeduje i objekat za degustaciju poljoprivrednih proizvoda a planira bavljenje i seoskim turizmom.  Prema  njegovim riječima, u Crnoj Gori ima dosta mladih ljudi koji imaju volje da se bave poljoprivredom, ali, kako kaže, mnogi nemaju dovoljno hrabrosti da krenu u taj biznis ili im nedostaje preduzetničkog duha. Pešić ističe i da gazdinstva, kakvo je i njegovo, proizvode kvalitetne proizvode, ali da se proizvođači moraju udružiti kako bi postali konkurentniji.

 AUDIO SNIMAK

Autorka:Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE