Paketi pomoći romskoj populaciji

U okviru zajedničke inicijative UNICEF-a i Crvenog krsta, danas su u Bijelom Polju podijeljeni higijenski paketi za pripadnike romske populacije sa teritorije naše opštine.

Ističući da sva djeca imaju jednaka prava, ali ne i mogućnosti da ih ostvare,  Mihaela Bauer, v.d. šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori je istakla da se tokom krize, lako dešava da najugroženija djeca budu zapostavljena. “Upravo je pružanje podrške najugroženijoj djeci i porodicama prioritet UNICEF-a”, istakla je Bauer. Mašan Živković, koordinator opštinskog Crvenog krsta kaže da  je kriza izazvana korona virusom pogodila cjelokupno društvo, ali da su ipak u najtežem položaju oni, koji su i prije krize bili u stanju  socijalne potrebe. “ Zbog toga je opštinski Crveni krst u saradnji sa partnerima posebnu pažnju poklonio RE populaciji, koja je i danas dobila pomoć koju je obezbijedio UNICEF.

Današnja pomoć čine higijenske potrepštine a u svakom paketu  nalazi se i letak o prevenciji širenja koronavirusa na crnogorskom, albanskom i romskom jeziku, kao i brošura o načinima na koje djeca mogu da zaštite svoja prava u slučaju njihovog kršenja.Ovo je četvrta podjela humanitarne pomoći  Romima  u našoj opštini od pojave korona virusa, što jasno govori o brizi  lokalne samouprave, partnera i Crvenog krsta o ovoj populaciji”, istakao je Živković i  zahvalio UNICEF-u na donaciji. Raspodjelu humanitarne  pomoći pomogli su predstavnici romske populacije zajedno sa Dženadom Rizvanović.

Izvor i foto: Opštinski Crveni krst