Sastankom predstavnika pravosuđa i lokalnih medija - do boljeg kvaliteta izvještavanja o slučajevima krivičnog pravosuđa

Sastanak službenika za odnose sa javnošću u sudovima i tužilaštvu, i predstavnika lokalnih medija održan je danas u hotelu Franca, u okviru projekta ,,Podrška unapređenju efikasnosti i transparentnosti rada crnogorskog pravosuđa“, koji realizuje Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Na sastanku je konstatovana saradnja među ovim institucijama, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta i kredibiliteta medijskog izvještavanja o slučajevima krivičnog pravosuđa i medijaciji.

Programski menadžer iz Centra za demokratiju i ljudska prava, Ognjen Marković, kazao je za Radio Bijelo Polje da je cilj sastanka da se predstavnici medija i pravosuđa umreže.

,,Zadovoljan sam sastankom, posebno imajući u vidu da smo među učesnicima imali tužioce, medijatore, službenike koji su zaduženi za slobodan pristup informacijama, što je bio i cilj ove aktivnosti. Konstatovano je da je potrebno pratiti rad pravosudnih institucija, imajući u vidu ključnu ulogu medija na lokalnom nivou. Potrebno je osnaživati tu saradnju kroz davanje informacija od strane pravosudnih institucija medijima, kako bi isti mogli na što bolji način da prenesu javnosti određene informacije”, naveo je Marković.

Ističe da je CEDEM u prethodnom periodu održao niz sličnih sastanaka.

,,Na taj način se trudimo da damo doprinos naporima Ministarstva pravde, ali i svoj doprinos realizaciji pravosuđa za ovaj period. Tokom sastanka smo govorili i o medijaciji, pa je predstavnik Suda za prekršaje iznio podatke da je u Bijelom Polju u prethodnih godinu dana svega četiri predmeta riješeno samom medijacijom, što je donekle i poražavjuća statistika”, dodaje on. 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Radija Bijelo Polje, televizije Sun, i dnevnog lista Dan.

Predstavnici praosuđa su saglasni da je saradnja sa medijima na lokalnom nivou konkretna. 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Bojan Šutović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.