Fantastična priča Jelene Crnjaković “Poštena razmjena”, danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču, Jelene Crnjaković “Poštena razmjena”, objavljenu u zbirci Đavolji prst.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

Stiskao je njenu vrelu ručicu među svojim ogromnim dlanovima kao da će ju tako moći zadržati uza se. Ako ju bude držao dovoljno čvrsto, onda ona ne može umrijeti. Plamičci vatre koja je plamsala u kaminu crtali su sjene po njenom blijedom licu. Uvijek je bila porculanske puti, no više nije bilo nekadašnje rumeni u njenim obrazima niti zlata u njenoj kosi. Kao da ju je bolest posve isprala i izblijedjela. Čak su joj i oči izgubile svoju boju različka i sada su bile gotovo sive. Nestajala je naočigled, postala je krhka i prozirna, sličnija duhu nego živoj djevojčici čiji je kliktavi smijeh nekada punio ovaj dom.

Čak i takva bila je neporecivo slična svojoj majci, njena minijaturna verzija. Znao je da je to glavni razlog zbog čega se toliko trudio da poživi. Volio je svoju kći, ali svoju je ženu obožavao. No nje više nije bilo i ova djevojčica na umoru bila je sve što mu je ostalo, zadnji živući dio nje. Žena mu je bila jedinica od roditelja koji su isto tako bili jedinci i koji su umrli prije nekoliko godina. Njihova kći bila je jedini trag o tome da je uopće postojala, sve što je ostavila iza sebe. A umirala je brzo i nezaustavljivo.

Bijes ga je obuzeo žestinom koju nije mogao kontrolirati. Izletio je iz bolesničke sobe, a potom i iz kuće zalupivši vratima tako da su se zidovi tresli. Bijesnim se korakom ushodao po pustom dvorištu prije nego je dopustio da mu se iz grla otme urlik sličan onome ranjene zvijeri.

„Izdao si me!“, prosikće očiju uperenih u crno noćno nebo „Cijeli život se rješavam zvijeri u tvoje ime! Ubijam one koji ne pripadaju zemlji koju si dao ljudima da baštine! Nikada te nisam ništa molio! Nikada! A ti si mi sve uzeo!“

Napravio je još jedan krug po dvorištu. Rukom je posegnuo za starom krunicom koju je naslijedio od oca zajedno sa životnim pozivom. Nekada ga je trljanje križa smirivalo. Sada ga je još više razbjesnilo. Zgrabio ga je šakom i strgnuo s vrata krunicu dok su zrnca letjela svuda oko njega i tupo padala na zamrznuto tle. Nema mi pomoći od Boga! Možda ni od koga! Pomislio je dok je u očaju padao na koljena.

„Dat’ ću sve! Napravit’ ću bilo što! Samo neka mi netko pomogne! Bilo tko! Samo neka ostane živa!“, zatulio je spuštene glave.

***

 

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/Djavolji%20prst.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-postena-razmjena-jelena-crnjakovic?in=rbp-redakcija/sets/fantasti-ne-pri-e-refesticon

 

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje