Upoznajte Grilu, božićnog trola koji jede nevaljalu djecu

Nevaljala djeca ne dobijaju samo komad uglja. Ona nekad budu i pojedena. Upoznajte Grilu, planinskog trola zaslužnog za to što su mali Islanđani tokom praznika mirni poput bubica.

Dobro je poznato da dobra djeca od Djeda Mraza tokom praznika dobijaju poklone i paketiće, ali šta je sa onom drugom djecom koja baš i nisu bila dobra?

Legenda kaže da su dobra djeca oduvijek dobijala slatkiše, prije nego što su novogodišnji praznici postali komercijalizovani, dok su ona nevaljala djeca dobijala komadić uglja, kao opomenu za svoje ponašanje i nestašluke.

Međutim, u Islandu nevaljala djeca ne dobijaju samo komad uglja. Ona nekad budu i pojedena.

Prema islandskim narodnim bajkama, tokom jól-a, islandske božićne sezone, Grila izlazi iz svoje pećine kako bi skupila nevaljalu i neposlušnu djecu i od njih napravila paprikaš zajedno sa mužem Lepaludijem.

Bajke i pjesme o Grili datiraju još iz srednjeg vijeka, tvrdi britanska folkloristkinja Žaklin Simpson u svojoj knjizi “Islandske narodne bajke i legende” (1972). U islandskom folkloru, trolovi su glupi divovi od kojih je većina prilično opasna i aktivno mrzi hrišćanstvo. Do 13. vijeka riječ “grila” je označavala ženskog trola, da bi na kraju postala ime za određeno čudovište koje jede djecu.

Legende se ne slažu u potpunosti po pitanju Grilinog izgleda, iako je baš kao i svi islandski trolovi i ona ogromna. Jedna rima kaže da Grila ima 15 repova, od kojih svaki drži 100 kesa sa 20-oro djece osuđene da budu gozba trolove porodice. Druga kaže da ima 40 repova. U nekim pjesmama Grila ima 300 glava, a na svakoj od njih tri oka. U nekim pjesmama oči su joj na poleđini glave, uši toliko dugačke da udaraju nos, a zubi crni. Ipak, očigledno je da se sve ove priče i pjesme slažu u jednom – Grila je vrlo, vrlo ružna.

Izvor: Cdm