Čudne zabrane širom svijeta

Kada planirate odmor, dobro proučite grad ili državu u koji idete jer se možete iznenaditi zakonima i pravilima koji postoje u toj državi. U nekim državama je moguće završiti u zatvoru radi banalnih razloga, a Bright Side prenosi nekoliko najčudnijih zakona iz svijeta.

Skupljanje školjki, hranjenje riba i nošenje kartata se smatra nelegalnim na Tajlandu. Ruske turistkinje koje su kupile školjke u lokalnoj prodavnici su nedugo potom zatvorene i osuđene na godinu dana zatvora, te su umjesto kazne sudu platile 2000 dolara i vratile se u Rusiju oslobođene optužbi.

Na tajlandu turisti ne smiju da hrane ribice jer bi za to mogli dobiti godinu dana zatvora. Turistkinja je uhapšena jer je pokušavala nahraniti ribicu i uslikati je u isto vrijeme, ali je kasnije oslobođena optužbi uz veliku novčanu kaznu.

Tajland ima stroga pravila po pitanju nošenja i igranja karti. Zakon donesen 1935. zabranjuje posjedovanje više od 120 karata. Ako vas uhvate sa više od dva špila karata ili kako ih igrate na javnom mjestu, bićete uhapšeni.

U Australiji je se najbolje kontrolisati ukoliko se uznemirite i poželite psovati jer psovanjem na javnom mjestu možete zaraditi i do šest mjeseci zatvora.

U Singapuru je zabranjeno povezivati se na bilo koji wifi. Naime, ukoliko se povežete na nečiji otvoreni wifi bez da ga obavjestite, bićete osuđeni za hakerski napad i dobiti najmanje tri godine zatvora za ovaj prekršaj.

U “zemlji izlazećeg sunca” je zabranjeno šetati bez lične karte. Ukoliko vas policija uhapsi, a nemate dokumenta, dobićete najmanje 23 dana zatvora.

Ako posjećujete Arapske Emirate, nemojte da nosite rizične stvari jer i najsitnijim detaljima možete zaraditi nekoliko dana zatvora. Švajcarac je uhvaćen u Dubaiu i osuđen na četiri godine nakon što su mu policajci našli tri fleke od kolača koji je jeo na drugom aerodromu.

Amerikanci imaju zakon koji navodi kako je nelegalno davati hranu beskućnicima na ulici. Ovaj zakon je toliko ozbiljan da je pop uhvaćen i osuđen na dva mjeseca zatvora zato što je kuhao i dijelio hranu gladnima. Prema vjerovanjima američke vlasti, ukoliko neko želi da se bavi humanitarnim radom morat će tražiti dozvolu gradske uprave i raditi to na mjestima koja su za to predviđena a ne samostalno.

Izvor: Cdm