Kako su nastale sniježne kugle

Austrijanac Ervin Perzi I, po struci mehaničar hirurških instrumenata, sasvim je slučajno stvorio sniježnu kuglu davne 1900. godine. Naime, neposredno prije toga osmišljena je sijalica, ali njena su snaga i svjetlost tada bile daleko od onoga kakvom je danas poznajemo. Da bi pojačao svjetlost sijalice, Ervin je planirao ispred nje postaviti kuglu ispunjenju vodom. Vidio je da su se tim trikom, služeći se svijećom i kuglom s vodom, nekada koristili obućari. Međutim, njegova ideja sa sijalicom nije funkcionisala.

Odustao je od toga a potom je za nekoliko dana slučajno u kuglu prosipao griz, namirnicu vrlo čestu u prehrani djece. Griz se u kugli veoma sporo spuštao do dna, a to ga je podsjetilo na padanje snijega. Kako je bio vješt s minijaturnim hirurškim priborom, u kuglu je postavio maketu crkve i tako je nastala prva sniježna kugla.

Posao je nastavio njegov sin nakon Drugog svjetskog rata i u kuglu dodao nove elemente poput Sneška Bijelića, Djeda Mraza, jelki i slično. Danas porodični posao nastavlja i njegov unuk, Ervin Perzi III, koji osim činjenice da u kugle stavljaju pravu alpsku vodu, vješto skriva tajnu od kojeg je materijala napravljen njihov snijeg koji tako nježno i sporo pada unutar kugle.

Postoji i druga verzija koja govori o tome da je sniježnu kuglu napravila pariška fabrika stakla 1887. Kugla je sadržala čovječuljka s kišobranom i prah koji bi se, kada bi se kugla okrenula, ponašao poput snijega. Slični su izumi nicali i širom Amerike, alli činjenica je da je porodica Perzi popularizovala sniježnu kuglu daleko više od drugih.

Industrija izrade sniježnih kugli danas se proširila gotovo čitavim svijetom, a kada posjetite neki od božićnih sajmova u bilo kojem gradu, zasigurno ćete naići na pregršt kugli. Onu originalnu možete naći na Christkindle Marktu u Beču, a njene razne varijante dostupne su i po internetu.

Primjerice, internetska prodavnica Amazon u svojoj ponudi ima sve od klasičnih sniježnih kugli pa do onih modernijih ispunjenih drvećem, jednorozima, pa čak i likovima iz popularnog božićnog animiranog filma „Noćna mora prije Božića“ Tima Brtona. Asos nudi i snježne kugle koje možete objesiti na jelku.

Danas su kugle uglavnom suveniri koje možete kupiti u bilo kojem gradu na svijetu i u bilo kom periodu godine.

Izvor: Cdm