Broj jelena na Arktiku sve manji

Broj divljih jelena na Arktiku je znatno opao u posljednih 20 godina, te ih je od pet miliona ostalo samo dva, prenosi BBC, a razlog tome su povišene temperature i promjena vegetacije. Naučnici još uvijek ne znaju kako tačno spasiti jelene.

Promjena temperature i vegetacije uticala na smanjenje broja jelena na sjeveru, (Foto: pixabay)  Promjena temperature i vegetacije uticala na smanjenje broja jelena na sjeveru, (Foto: pixabay)

Na njihov nestanak uveliko utiču visoke temperature i promjena vegetacije. Naučnici tvrde kako su ove promjene krucijalne za krdo jelena, te kako spas možda uopše nije opcija.

"U nekim dijelovima Arktika vidimo velike promjene vegetacije, a negdje nedostaje vode. Zagrijavanje Arktika vodi do promjene vegetacije i klime generalno. Jeleni vole jesti s nižih dijelova zemlje, a pošto se vegetacija mijenja, to znači da moraju da se penju na veće visine i to im ne odgovara", rekao je profesor Hauard Epstein.

Dodao je da više temperature znače da se na Arktiku počinju pojavljivati sve vrste insekata, što nimalo ne odgovara jelenima.

"Ako je vruće i nema vjetra, insekti im dosađuju i oni se teško bore s njima, te teško nalaze mjesta na kojima se mogu sakriti od njih", rekao je Epstein.

Kiša takođe predstavlja veliki problem, jer pada na snježne površine i uzrokuje stvaranje leda, pa jeleni ne mogu doći do hrane i zbog toga dugo gladuju.

Naučnici tvrde kako smo otvorili "vrata frižidera svijeta", te kako planeti prijeti velika opasnost zbog zagrijavanja. Oni se trude da pronađu tačne razloge zagrijavanja i da spriječe izumiranje raznih životinjskih vrsta.

Izvor: Rtcg