U Beču se najbolje živi

Prema istraživanju globalne konzultantsko preduzetničke grupe Mercer u konkurenciji 231. svjetskog grada, glavni austrijski grad Beč i ove je godine, deveti put zaredom, proglašen najboljim gradom na svijetu kada je posrijedi kvalitet života.

U istraživanju se upoređuje četrdesetak raznih faktora kao što je politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena njega, obrazovanje, stepen kriminaliteta, rekreacija, kultura, brige o životnoj sredini, lične slobode…, na način da se sabiraju bodovi u svim kategorijama – političkoj, socijalnoj i privrednoj.

Njihov je cilj zadržati ovu poziciju u narednom periodu.

Širom svijeta Beč služi kao primjer urbanog kvaliteta življenja. Beč gradi budućnost, odnosno pokazuje sliku svoje nove urbanosti kao grad budućnosti jer rast i promjene takođe nude mogućnost da se grad izgrađuje u skladu sa vodećim principima urbanog razvoja koji štedi buduće resurse.

Nadalje, Beč raste van svojih granica i pokazuje Beč u metropolitanskom regionu kao globalnoj ekonomskoj i istraživačkoj lokaciji.

Ne raste samo Beč, već i čitava regija, koja uključuje susjedne okruge Donje Austrije i dijelove Sjevernog Burgenlanda. 2030. godine će na ovom prostoru živjeti više od tri miliona ljudi u ovoj metropolskoj regiji.

Beč je takođe “pametan grad”, funkcionalni grad koji nudi svojim građanima visokokvalitetnu socijalnu infrastrukturu, zelene i rekreacijske oblasti, udobnost i sigurnost zbrinjavanja, koja upravlja prirodnim resursima i doprinosi zaštiti klime.

                                                                               Foto: Cdm

Grad nastoji dugoročno osigurati taj status pomoću sveobuhvatnih mjera za održiv urbani razvoj grada ali i odličnim strateškim planiranjem.

Beč ovih dana izgleda bajkovito a naši sagovornici kažu kako je ovo period kada sve prednosti Beča dolaze u potpunosti do izražaja. Naime brojni turisti u velikom broju koriste javni prevoz koji je neobično jeftin. Sedmična karta koja uključuje putovanje svim javnim prevoznim sredstvima košta oko 17 eura. Međutim nevjerovatno zvuči da je cijena javnog prevoza 1 euea dnevno. Naime 365 eura košta godišnja karta za javni prevoz u Beču.

U organizaciji Eurocomm-a, ureda grada Beča u Sarajevu, imali smo priliku posjetiti Magistrat grada Beča koji se bavi planskim urbanim razvojem grada i razgovarali sa  dipl.-Ing. Michaelom Rosenbergerom koji je vođa projekta STEP 2025.

Izvor: Cdm