U Luksemburgu besplatan javni prevoz

Luksemburg od sljedećeg ljeta ukida plaćanje javnog prevoza u autobusima, vozovima i tramvajima, čime će postati prva zemlja na svijetu u kojoj je javni prevoz besplatan.

Vlada Luksemburga već uvela besplatan javni prevoz u autobusima, vozovima i tramvajima, za svako dijete i sve mlađe od 20 godina, (Foto: pixabay) Vlada Luksemburga već uvela besplatan javni prevoz u autobusima, vozovima i tramvajima, za svako dijete i sve mlađe od 20 godina, (Foto: pixabay)

Kako piše "Gardijan", to je plan ponovno izabrane koalicione vlada na čelu sa Ksavijerom Betelom.

Glavni grad Luksemburga je među najprometnijima na svijetu, ali i onima s najvećim gužvama.

Betelova Demokratska stranka, koja je ušla u vladu s ljevičarskom strankom Socijalističkih radnika, te sa Zelenima, obavezala se da će joj zaštita okoline biti prioritet. To joj je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja u kampanji, a osim besplatnog prevoza širom zemlje, planira i legalizaciju kanabisa i uvođenje dva nova državna praznika.

Kako javlja "Gardijan", Luksemburg glavni grad te zemlje, među jednim je od gradova sa najviše saobraćajnog prometa u svijetu, i česte su saobraćajne gužve.

U tom gradu živi oko 110.000 ljudi, ali još oko 400.000 njih svakodnevno dolazi u grad na posao. Studija sprovedena u gradu pokazala je da vozači u gradu provode 33 sata u saobraćajnim gužvama.

Cijela zemlja ima 600.000 stanovnika, ali oko 200.000 ljudi iz pograničnih područja u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj, svakodnevno dolazi da radi u Luksemburg.

Luksemburška vlada je ovog ljeta već uvela besplatan javni prevoz za svako dijete i sve mlađe od 20 godina. Učenici srednjih škola, imaju besplatne vožnje od škole do kuće.

Osobe koje, pak, rade u gradu plaćaju dva eura za dva sata vožnje javnim prevozom. Ta dva sata pokrivaju gotovo sve lokacije u zemlji, budući da je njena površina 2.590 kilometara kvadratnih.

Ipak, od 2020, luksemburška vlada ukida plaćanje javnog prevoza, a neki detalji se tek moraju riješiti, kao na primjer regulacija prvih razreda u vozovima.

Izvor: Rtcg