Zanimljivosti o svakodnevnim stvarima

Da li ste znali da su u prošlosti samo prostitutke “smjele” da koriste ruž? Kako su i kada nastale pidžame? Ko je izumio naočare “avijatičarke”?

Saznajte u nastavku zanimljivosti o svakodnevnim stvarima.

Ruž za usne

U Antičkog Grčkoj prostitutke su tokom radnog vremena morale da koriste crveni ruž za usne. Ako nisu, kršile bi zakon jer se “pretvaraju da su dame”.

Aviator naočare

Zaista su ih proslavili piloti koji su ih prvi koristili.

Jedan od njih, Džon Mekridi, ušao je u posao sa proizvođačem naočara koji je dizajnirao naočare posebnog oblika sa tamnijim staklima nakon što mu je prijatelj rekao da je zamalo oslijepio nakon što su mu se na velikim visinama oči umalo smrzle kada je skinuo zamagljene naočare.

Vještačko đubrivo

Napravio ga je Fritc Haber, isti čovjek koji je tokom Prvog svjetskog rata stvorio smrtonosni bojni otrov – hlorni gas.

Bankomat

Izumitelj bankomata na ideju za uređaj došao je kada je vidio automate za čokoladu. Što se PIN-ova tiče, izabrao je samo četiri broja samo zato što njegova supruga nije mogla da zapamti šest brojeva.

Pidžame

Pidžame su natale tokom Prvog svjetskog rata. Ljudi su često tokom noći za vrijeme uzbuna napuštali domove pa im je bila potrebna jednostavna, praktična i pristojna odjeća u kojoj bi samo iskočili iz kreveta i krenuli prema skloništima.

Rat se završio, a pidžame su ostale.

Savitljive slamke

Savitljive slamke prvo su se pojavile u bolnicama gdje su ih koristili bolesnici prikovani za krevet kojima je bilo teško da se pridignu.

Ananas

Do 19. vijeka ananas je bio nezamslivo skup. Kada bismo tadašnje cijene prilagodili današnjim, jedan ananas biste platili 8000 eura.

Nutella

Nastala je kao rješenje za nestašicu kakaa tokom Drugog svjetskog rata.

Mješavina kakaa, mlijeka i lješnika trajala je puno duže od namaza koji bi se sastojao samo od kakaa.

Šminka Maybelline

Nastala je 1915. nakon što je tinejdžer posmatrao svoju sestru Mabel koja je šminku za oči sama pravila koristeći mješavinu vazelina i ugljene prašine.

Ta kombinacija se pokazala se kao izuzetno uspješan proizvod zaslužan za ovo kozmetičko carstvo.

Stetoskop

Francuski doktor Rene Laënnec izumeo je stetoskop kako bi izbjegao neprijatnost koju mu je izazivalo pritiskivanje uha na ženske grudi kako bi provjerio rad srca i pluća.

Vasabi

Prvobitna namjena vasabija nije bila ukus nego zaštita i to zbog svojih antibakterijskih svojstava.

Vasabi je ubijao bakterije i parazite u sušiju.

Plastične jelke

Plastične novogodišnje jelke su zapravo velike četke za WC. Kompanija Adis Hausvers godinama je proizvodila četke za WC šolje, a istu tehnologiju su iskoristili kako bi napravili plastične jelke.

Izvor: Cdm