Stari nazivi država: Gdje je bila Abesinija, a gdje Bohemija

Države nisu statična geografska kategorija. Kao i sve na našoj planeti one se vremenom mijenjaju, rastu, smanjuju, nestaju, dijele se…

Ali nisu same države jedino što se mijenja već je to često slučaj i sa njihovim nazivima. Najčešći razlozi promjena naziva država jesu političke prirode. Tu se prvenstveno misli na novonastale nezavisne države koje su svoju nezavisnost stekle otcjepljenjem od neke veće. Takođe, oslobađanje od kolonijalne vlasti i sličnih oblika potčinjenosti često prethodi promjeni imena države.

Pokušaćemo da napravimo kratak osvrt na promjene naziva država u njihovoj prošlosti.

Najskorije primjere preimenovanja država bilježimo u Africi, a posljedica su oslobađanja istih od kolonijalnih osvajača. Pa tako danas imamo državu Burkina Faso koja se do 1984. zvala Gornja Volta, Centralnoafričku republiku koja je do 1958 nosila naziv Ubangi-Shari, potom DR Kongo koji se do nedavno zvao Zair, Etiopija je kroz istoriju nosila naziv Abesinija.

Tokom kolonijalnog perioda na teritoriji južne Afrike postojala je država pod nazivom Rodezija. Na teritoriji koja je nekada predstavljala južnu Rodeziju kasnije je nastao Zimbabve, a na teritoriji sjeverne Zambija. Tanzanija je nekada bila podijeljena na Tanganjiku i Zanzibar, Alžir je nosio naziv Numidija, a Libija Tripolitanija.

Na azijskom kontinentu današnja država Mjanmar dugo je nosila naziv Burma, Tajland je bio Sijam, a Šri Lanka Cejlon, Kambodža je dugo bila poznata kao Kampučija.

Danas nezavisna ostrvska država Vanuatu do 1980. bila je poznata kao Novi Hebridi.

Na evropskom kontinentu najupečatljivije promjene naziva je uzrokovala politička situacija. Tako je bivši SSSR naslijedila Ruska Federacija, Čehoslovačka je prestala da postoji i od nje su nastale nezavisne države Češka i Slovačka.

Ako zađemo malo dalje u prošlost možemo se prisetiti da su evropljani prvobitno Australiju nazvali Nova Holandija, Iran je bio poznat kao Persija, a Irak kao Mesopotamija, Češka je kroz istoriju bila poznata kao Bohemija i Moravska…

Nema sumnje da će dinamičnim nastajanjem ili formiranjem novih nezavisnih republika nastajati i novi nazivii istih. Najsvježiji primjeri su južni Sudan u Africi i Istočni Timor u Okeaniji.

Izvor:CdM