Da li znate koja je razlika između alpinizma i planinarenja?

Alpinizam možemo da definišemo kao ekstremni vid planinarenja. Alpinisti su istovremeno i planinari.

Razlika između običnog planinara i alpiniste je u tome što se alpinisti penju težim putem da bi došli na vrh. Što je teži smjer penjanja ili što su uslovi penjanja suroviji to je uspjeh veći. Alpinizam je skup aktivnosti koje se u suštini svode na kretanja nepristupačnim i neuređenim planinskim predjelima i stijenama isključivo iz sportskih i estetskih potreba. Osim uobičajene planinarske opreme alpinisti koriste i specijalizovanu užad, pojaseve, čekiće, klinove, i mnogo toga drugog.

Prije kursa za alpinistu morate se učlaniti u neko od planinarskih društava, jer kao što je na početku rečeno svaki alpinista je prvenstveno planinar. Prije nego što pođete na časove, bilo bi dobro da učestvujete u nekoliko klasičnih planinarskih izleta kako bi osjetili planinarsku atmosferu i boravak u divljini.

Postoji ljetnje penjanje, odnosno na suvoj stijeni, i zimsko na snijegu. Pored toga uče se i uvježbavaju mnoge aktivnosti u sniježnim uslovima kao što su obitavanje u snijegu, zaštita od lavina, osiguravanje, čvorologija, meteorologija, ishrana i prva pomoć. Penjanje po zaleđenim slapovima, izazov je za najsmjelije. To je jedan od esktremnih vidova alpinizma koji zahtijeva posebnu tehniku i opremu. Da biste stekli zvanje alpiniste potrebno je mnogo više vremena i truda. Treba ispenjati puno zimskih i ljetnjih smjerova, zatim zaleđeni slap, spustiti se skijama sa visine od preko 2000 metara, polagati određene ispite.

Izvor:Cdm