Da li skupi telefoni oslikavaju društveni status?

Skupi telefoni postali su kao luksuzni nakit, skupocjeni ručni satovi ili sportski automobil – statusni simbol.

Jedna od prvih naučnih studija koja se bavila uticajem mobilnih telefona na društvo, iz 2003. godine, utvrdila je da je glavna motivacija za korišćenje mobilnih telefona bila, upravo statusna.

Deset godina kasnije, 2013. godine, slična studija je ovo potvrdila, 61% muškaraca i 38% žena prvo kod druge osobe primijeti mobilni telefon. Danas je situacija još drastičnija. Šta to govori o nama?

Najjeftiniji statusni simbol?

U stanju smo da novac za novi model mobilnog telefona štedimo mjesecima. Ili da odlučimo da mobilni telefon kupimo preko kredita kako bismo ga sebi pruštili. On nije jeftina igračka, a opet ga većina ljudi ima. Naravno, ipak ga je lakše kupiti u odnosu na luksuzni automobil ili dijamante, što ga čini pristupačnijim statusnim simbolom u odnosu na klasične.

Iako prosječan čovjek svoj mobilni telefon otplaćuje prosječno oko dvije godine, za bogatiji sloj društva je njegova cijena neosjetna. Paradoksalno je da iako mobilni telefoni treba da izjednačavaju i spajaju korisnike, ako ih mogu priuštiti i siromašniji i bogatiji, oni jaz produbljuju. Kroz kredite za kupovinu ovih uređaja na kraju ga čak i platimo više nego što on zaista košta. U svakom slučaju, više od onih koji ga mogu kupiti gotovinom.

Kako se tehnologija brzo mijenja, a novih modela je sve više i više, vrlo je finansijski zahtjevno držati korak sa svim novitetima na tržištu. Kažu da se korisnici mobilnih telefona dijele na one koji su zadovoljni običnijim, pristupačnijim modelima i ne interesuje ih mnogo ovo polje tehnike i na one koji prate sve novosti i mijenjaju brzo mobilne telefone. U svakom slučaju, ovi prvi češće nose na popravku mobilne telefone. Oni i dalje vjeruju da je neke stvari bolje popraviti, a ne odmah zamijeniti novima.

Priča se ne zaustavlja na samom uređaju

Priča o telefonu kao statusnom simbolu ne zadržava se na samom uređaju. Postoji čitava plejada proizvoda koji se kupuju uz njih. Uvijek postoji još nešto što se može dokupiti. Za one sa dubljim džepom iPhone nije dovoljan. Tu su, na primjer, luksuzne kožne i zlatne futrole poznatih svjetskih marki čija je cijena i nekoliko hiljada dolara.

Godine 2015. jedan kineski biznismen u svoj iPhone5 ugradio je dijamant umjesto Home tastera. On nije jedini koji se odlučio za ovakav vid „ukrašavanja“ svog uređaja.

Statusni simbol mora da bude vidljiv

Ako ste se ikada pitali zašto na vašem iPhone-u ili Samsung telefonu dok kucate mejl piše “sent from my iPhone” or “sent from my Samsung Galaxy S8“ – to je zato što ove velike svjetske kompanije znaju da je važno da statusni simbol bude viljdiv.

Naravno, ovo ne umanjuje sve mogućnosti koje moderni telefonski aparati imaju, od kvalitetne kamere, pa do složenih programa koje mogu da pokrenu. Ali, koliko funkcije telefona i naše stvarne potrebe utiču na izbor prilikom njihove kupovine, a koliko naša želja?

Sigurno će na dan izlaska novog modela iPhone telefona po svijetu opet biti redovi ispred prodavnica tehnike. Nestrpljivi kupci jedva će čekati da se dokopaju svog novog uređaja. Možda i mi nismo toliko drugačiji od njih koliko mislimo.

Izvor:Cdm