U Kini svake sedmice nastaju dva milijardera

U Kini su u 2017. godini u prosjeku nastajala dva milijardera sedmično, pa je ta zemlja postala vodeća u svijetu po stvaranju bogatstva, a ukupna imovina tamošnjih milijardera porasla je za 39 odsto, na 1.120 milijardi dolara, navodi se u izvještaju švajcarske banke UBS i revizorske kuće PwC.

Nastave li se sadašnji trendovi, azijski milijarderi će za tri godine biti bogatiji od američkih, Foto: Pixabay Nastave li se sadašnji trendovi, azijski milijarderi će za tri godine biti bogatiji od američkih, Foto: Pixabay

Ukupan broj milijardera u Kini porastao je lani sa 318 na 373, pri čemu ih je 106 novih ušlo na listu. Sa druge strane, sa liste je nestalo njih 51, što ukazuje na rizičnost poslovanja u Kini.

U izvještaju se navodi da je 97 posto kineskih milijardera nastalo samostalnim poduhvatima, ponajviše u tehnološkom i trgovinskom sektoru.

„U posljednjoj deceniji, kineski milijarderi stvorili su neke od najvećih i najuspješnijih svjetskih kompanija, povećavajući životni standard u zemlji”, kaže Josef Stadler, direktor firme UBS Global Management.

No, to je, ističe, tek početak. „Velika kineska populacija, tehnološke inovacije i rast produktivnosti, zajedno sa podrškom vlasti, pružaju mogućnosti preduzetnicima ne samo da izgrade uspješno poslovanje, nego i da poboljšaju život drugima”, kaže Stadler.

U Aziji ima više milijardera nego u SAD-u

U izvještaju UBS-a navodi se da već sada, u Aziji ima više milijardera nego u SAD-u. Nastave li se sadašnji trendovi, azijski milijarderi će za tri godine biti bogatiji od američkih.

Ukupno je u svijetu lani bilo 2.158 milijardera, dok ih je godinu prije bilo 1.979. Njihova ukupna imovina porasla je za 19 posto, na rekordnih 8.900 milijardi dolara.

U izvještaju se navodi i da je u američkom regiou i dalje najveća koncentracija bogatstva milijardera, ali da se rast tog bogatstva usporava. U 2017. godini u SAD-u su nastala 53 nova milijardera, u poređenju sa 87 prije pet godina. U zapadnoj Evropi broj milijardera porastao je lani za 17 i sada ih je ukupno 414.

Izvor:Rtcg