Japanci više neće biti najdugovječniji

Španija će do 2040. godine prestići Japan i zauzeće prvo mjesto u svijetu na tabeli kada je riječ o očekivanom životnom vijeku, pokazala je najnovija studija Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja u Sijetlu.

Španija vrednuje porodično bogatstvo: Ilustracija (Pixabay) Španija vrednuje porodično bogatstvo: Ilustracija (Pixabay)

Ljudi u Španiji živjeće u prosjeku 85,8 godina, dok će u Japanu to biti 85,7.

Razlog zašto će Španci uskoro biti najdugovječniji narod na svijetu krije se u tri veoma bitne stvari - mediteranskoj ishrani, njegovanju porodičnih veza i uređenom, besplatnom sistemu zdravstvene zaštite koji je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, sedmi najbolji na svijetu.

Kada su novinari "Gardijana" u Madridu zaustavili ženu koja je izgledala kao da je bila u kasnim pedesetim, a imala je 75, na pitanje u čemu je tajna njenog mladolikog izgleda, otkrila je: "To je maslinovo ulje, povrće, voće, riba, ne previše mesa, malo piva i vina. Oh, i treba da uživate u životu, prijateljima i, prije svega, u svojoj porodici".

Antonio Abelan iz istraživačke grupe za starenje u španskom Nacionalnom istraživačkom vijeću rekao je da su rezultati istraživanja u skladu s priznatim trendom i da se životni vijek u Španiji približava vrhunskim zemljama poput Japana.

"Sigurno da je mediteranska ishrana odigrala veliku ulogu u tome, ali ključni su i društveni i porodični odnosi. Kao i druge mediteranske zemlje, Španija zaista vrednuje to porodično bogatstvo: veze porodice; bliskost porodice. To nije jedina niti najvažnija stvar, ali mislim da na neki način može da objasni razlike između Španije i drugih zemalja. To je bonus. Ako živite bolje, na kraju ćete živjeti duže", istakao je Abelan.

Na listi najdugovječnijih nacija poslije Španije i Japana, na trećem mjestu našao se Singapur (85,4 godine). Potom slijede Portugal i Italija (84,5 godina), Izrael (84,4), Francuska (84,3), Luksemburg i Australija (84,1 godina).

Izvor:Rtcg