Ženama je potrebno više sna

Novo istraživanje je potvrdilo da su žene podložnije bolestima jer su, ukratko, duže budne od muškaraca.

Kako prenosi Cosmopolitan, naučnici na Univerzitetu Duke, ispitali su 210 žena i muškaraca starosti od 18 do 65 godina o njihovom kvalitetu i učestalosti sna, pa su ih podvrgli različitim zdravstvenim pretragama kao i onim psihološkim, kako bi utvrdili njihovo opšte stanje.

Stres, agresivno ponašanje, depresija

Niti jedan od ispitanika nema istoriju kliničkih problema sa snom i svi su relativno zdravi (ne puše ili nisu imali zdravstvenih problema tokom sprovođenja istraživanja). Zaključeno je da se problemi sa spavanjem, kao što su poteškoće s "prvim snom", zatim održavanje neprekidnog sna i slično, mogu povezati s visokim krvnim pritiskom, velikim brojem upalnih procesa u tijelu, povećanjem stresa, lošim i agresivnim raspoloženjem te povećanim rizikom od depresije. Ali samo za žene! Što su žene u istraživanju više izrazile svoje probleme sa spavanjem, imale su i veći postotak masnoće u tijelu, dok kod muškaraca nema tog problema.

Naučnici kažu da je to posljedica testosterona koji se kod muškaraca proizvodi u mnogo većoj količini, a brani tijelo od upalnih procesa, štiti mozak i organe na koje loše utiče manjak sna i stres.

Umjesto da žene povećaju količinu testosterona u tijelu, treba da poboljšaju svoju noćnu rutinu kako bi bolje zaspale, i nastavile da spavaju cijelu noć.

Izvor:Rtcg