Jedinstveni grad u oblacima, najveće budističko mjesto na svijetu

Ako mislite da bi vam dobro došao koji kvadrat više, pogledajte fotografije jedinstvenog mjesta u Tibetu, koje je ujedno i najveća budistička škola na svijetu.

Smješten u istoimenoj dolini, u gradu Sertar, Larung Gar je dom hiljadama ljudi. Ovdje stanovništvo provodi sate u meditaciji, šetnji na padinama sa načičkanim crvenim kolibama u koje se povlače u tišinu.

Budistička akademija osnovana je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka i tada je imala svega 32 člana. Polako je rasla do 1997. godine kada je postala nevjerovatno popularna. Budući da se Larung Gar nalazi na 4000 metara nadmorske visine, često se naziva i “grad na nebu” i “grad u oblacima”.

Prije dvije godine broj stanovnika je dostigao 40 hiljada, što se nije svidjelo vlastima, koje su odlučile da populacija mora da se smanji na pet hiljada. Dio domova je srušen, a stanovnici su morali da potpišu da se više nikada neće vratiti u Larung Gar.

Gotovo se četiri hiljade ljudi iselilo i pronašlo novi dom. Budući da stanovništvo ne razgovara sa strancima, a turistima je kretanje ograničeno, do prave istine o tome šta se dešava u Larung Garu je teško doći.

Izvor:Cdm