Najmanje plaču bebe u Danskoj, Njemačkoj i Holandiji

Naučnici sa britanskih univerziteta u Kingstonu i Varviku, sproveli su istraživanje na bebama koje im je pokazalo razlike od zemlje do zemlje kada su u pitanju vrijeme plača i grčevi kod novorođenčadi, a u cilju pomoći roditeljima da lakše uoče plaču li njihove bebe više nego što je uobičajeno.

Trajanje plača je duže tokom prvih šest sedmica života, a onda se značajno smanjuje, (Foto:pixabay) Trajanje plača je duže tokom prvih šest sedmica života, a onda se značajno smanjuje, (Foto:pixabay)

Nakon dugogodišnjeg proučavanja, zaključili su da najviše plaču bebe u Velikoj Britaniji, Italiji, Kanadi i Holandiji, a najmanje mali Danci, Nijemci i Japanci.

Novopečeni roditelji često nijesu sigurni plače li njihovo dijete previše.

Istraživači sa pomenutih univerziteta uspjeli su doći do podataka koji su im pomogli pri izradi dijagrama koji prikazuje koliko bebe od rođenja do 3. mjeseca starosti u prosjeku vremena u danu provedu plačući.

Posmatrali su ponašanje 8.700 beba i uočili razlike od zemlje do zemlje kada su pitanju plač i kolici.

Kolici ili grčevi, koji su uzrokovali barem tri sata plača tri dana u sedmici, najčešći su kod beba u Kanadi, Velikoj Britaniji i Italiji, dok su najrjeđe u Japanu i Danskoj.

"Trajanje plača je duže tokom prvih šest sedmica života, a onda se značajno smanjuje", izjavio je profesor psihologije na Univerzitetu Kingston Mutana Samara.

Prema istraživanju, normalno je da bebe stare između sedmice i dva dana plaču 120 minuta dnevno. Bebe stare između deset i 12 sedmica u prosjeku plaču 65 minuta dnevno, osim u slučaju kada ih muče grčevi, pa je normalno očekivati da plaču i više od tri sata u danu barem tri puta nedjeljno.

Stručnjaci se nadaju da će ovaj dijagram poslužiti roditeljima i profesionalcima koji brinu o zdravlju beba da lakše uoče plaču li bebe više nego što je uobičajeno.

"Čak i ako beba ne plače koliko je očekivano, to može biti znak da je treba pregledati ili potražiti savjet medicinskog stručnjaka", dodaje profesor Samara.

Ovo istraživanje analiziralo je podatke prikupljene tokom godina u Evropi, Americi i Japanu, a tako su naučnici mogli ustanoviti zašto bebe u nekim zemljama plaču više od drugih.

"Roditelji u Danskoj brže reagiraju na plač od onih u Velikoj Britaniji. To je otkrilo jedno ranije istraživanje. Naime, Britanci ostvaruju manje fizičkog kontakta s dojenčadima i kada plaču i kada su budni i smireni", kaže Samara i dodaje kako je mogući razlog i to što očevi u Danskoj rade manje u prvim mjesecima poslije rođenja djeteta kako bi mogli pomoći svojim partnericama.

Analizom su došli i do zaključka da dojene bebe više plaču.

Profesor Samara kaže kako je razlog tome što se adaptirano mlijeko duže vari, pa se dojene bebe češće bude, a samim time i češće plaču.

Želja ovog profesora je da proširi istraživanje na istočne zemlje i Aziju, kako bi dobili širu sliku o kulturološkim razlikama i socio-ekonomskim faktorima, odnosno njihovom uticaju na ponašanje novorođenčadi.

Izvor:Rtcg