Šta se dešava sa hranom na minus 60 stepeni?

Istraživači stanice Konkordije na Antarktiku nedavno su demonstrirali šta se dešava sa hranom kada se temperatura spusti 60 stepeni ispod nule.

Fotografija ovog zanimljivog ‘eksperimenta’ objavljena je na zvaničnoj stranici Evropske svemirske agencije na Fejsbuku. Evropska svemirska agencija inače koristi stanicu Konkordija za svoja istraživanja.

Pa, ako ste se ikada pitali kako izgleda realan život na Antarktiku, ova objava će vam to sigurno pojasniti.

Posuda sa nudlama, koja bi trebalo da bude ukusan obrok, u ovim uslovima se očigledno u potpunosti zaledila, zajedno sa viljuškom, koja izgleda kao da lebdi u vazduhu.

To ne čudi, jer se Konkardija na Antarktiku smatra najizolovanijom tačkom na svijetu. Dok mrak traje po četiri mjeseca, tokom zime temperatura se ponekad spušta na nevjerovatnih minus 85 stepeni Celzijusovih.

Evropska svemirska agencija koristi Konkordiju kako bi testirala granice ljudske izdržljivosti prije svemirske misije.

Ona imitira ekstremne uslove koji su potrebni za istraživanje, poput velike nadmorske visine i niskog nivoa kiseonika. Trenutna francuska i italijanska ekspedicija bi trebalo da otkrije kako se ljudska tijela adaptiraju na ove uslove, što će inženjerima olakšati planiranje budućih misija.

Izvor:Cdm