Kradu, zlostavljaju mrave, izbirljivi su: Ove zanimljivosti o leptirima niste znali

Leptiri lete preko cvijetnih livada i oduševljaju nas svojim prelijepim krilima. Uz to, oni i piju suze, imaju lažne glave i ubijaju da bi preživjeli. Otkrivamo vam 9 manje poznatih činjenica o leptirima.

1.Oni jedu izmet i piju suze

Leptiri ne piju samo nektar iz cvjetova. Mnogi od njih jedu čitav niz groznih stvari, od izmeta, urina do životinjskog mesa u raspadanju. Čak piju i suze reptila kad im treba više natrijuma.

2-Mrave iskorišćavaju kao bebisitere

Mnogi članovi porodice leptira zvanih Lycaenids se oslanjaju na pomoć mrava kod čuvanja beba. Oni koriste specijalne hemikalije da privuku mrave.

Kod nekih vrsta poput Alcon blue, mravi nose bebe nazad u njihovo gnijezdo i štite ih od parazita, ponekad i na svoju štetu.

Kad leptiri porastu, veza s mravima postaje još zamršenija. Jedna vrsta leptira Adeloptypa annulifera koristi mrave kao bebisisere, a onda kad porastu, kradu hranu od istih mrava.

3.Neki leptiri nisu šareni

Leptiri mogu da budu najrazličitijih, duginih boja. Ipak, neki mogu da se pojave u braon (Jutta arctic) ili sivoj boji (gray hairstreak).

Krila kod nekih vrsta na primer staklenih leptira su providna.

4.Neki leptiri su mesožderi

Ne brinite, možete da odete u baštu bez rizika od napada leptira predatora. Međutim, neke gusjenice su mesožderi. Tako na primjer vrsta leptira kombajn jede vaši, dok dnevni leptiri jedu larve mrava.

5.Neki imaju boje koje mi ne vidimo

Leptiri gledaju na svijetu potpuno drugačije od nas. Njihove oči nisu prilagođene da vide toliko detalja kao mi, ali s druge strane, oni mogu da vide boje koje su van našeg vidokruga poput ultraljubičaste. Mnogi leptiri imaju ultraljubičaste pigmente na krilima, tako da imaju obrasce koji su nevidiljivi ljudskom oku.

6-Koriste lažnu glavu kako bi prevarili predatora

Paukovi, gušteri i ptice su samo neke od životinja koje love leptire. A ako mogu da biraju, leptiri bi voljeli da ih predatori ugrizu za krila, a ne za glavu.

Kako će namamiti predatora? Neke vrste leptira imaju lažnu glavu na krilima, na zadnjoj strani koja je primamljiva meta za predatore koji će ugristi lažnu glavu i omogućiti leptirima da pobjegnu.

7.Mogu da budu veoma izbirljivi

Možda želite da pomognete leptirima, pa ste zasadili pregršt cvijeća. Ali čekajte: ako niste zasadili prave biljke, leptiri se neće razmnožavati. To je zato što neke vrste leptira jedu lišće samo jedne biljke ili male grupe biljaka. Karner blu se hrani camo divljom plavom lupinom, dok gusjenica kraljevskog leptira jede samo članove grupe biljaka asclepias, a Hessel’s hairstreak konzumira plavi atlantski cedar, koji često raste u ugroženim močvarnim područjima.

8.Kradu i koriste otrove

Njihove glave nisu jedino oružje leptira. Neke gusjenice apsorbuju otrove iz svojih prehrambenih biljaka i koriste ih protiv predatora. Kraljevski leptiri skupljaju toksine biljke Asclepias kako bi bili manje ukusni pticama. Najveći leptiri na svijetu Queen Alexandra koristie istu taktiku grickanjem određene toksične loze.

9.Neki leptiri su dugački i do 30 cm

Leptiri mogu da budu prilično veliki. Leptir iz porodice Quenn Alexandra imaju raspon krila od 30 cm.

Izvor:Cdm