Legenda o nastanku Čokoladnih brda, čudu prirode na Filipinima

Ostrvo Bohol nalazi se u središtu Filipina na arhipelagu Visajasa. Osim divnih plaža i egzotičnog biljnog i životinjskog svijeta, Bohol se ponosi sa svojih više od 1.000 čokoladnih brda. Kupasta i kupolasta brda poput razbacanih stogova sijena stoje jedno iza drugog i formiraju pejzaž za koji je teško povjerovati da je djelo prirode. Svako od brda je pokriveno gustom i grubom travom koja tokom sušnog perioda (februar-maj) bude toliko spržena od strane sunca da dobija prepoznatljivu boju čokolade po kojoj oblast i nosi naziv.

Nastanak Čokoladnih brda

Brojne su lokalne legende koje opisuju otkud ovo čudo prirode. Jedna kaže da su nastala kao posljedica duge i iscrpljujuće borbe dva diva. Dva ljuta protivnika su gađali jedan drugog velikim kamenicama ali bezuspješno. Kada su konačno riješili da okončaju svoj sukob i postanu prijatelji iza sebe su ostavili tragove borbe u vidu gomile razbacanog kamenja danas poznatog kao Čokoladna brda. Druga legenda kaže da je div Arogo bio zaljubljen u smrtnicu Aloju i da su brda nastala od njegovih suza koje je ronio kada je saznao za smrt svoje voljene.

Naučnici smatraju da su brda neobičnog oblika i forme nastala kao posljedica djelovanja kišnih kapi milionima godina. Ipak još uvijek niko sa sigurnošću ne može potvrditi ovi teoriju. Veo misterije nad geološkom evolucijom Čokoladnih brda pospješuje podatak da za razliku od klasičnog kraškog reljefa gdje se pod zemljom, u dubinama stjena, formiraju podzemni vodeni sistemi to ovdje nije slučaj. Sve to ostavlja naučnicima još dosta posla oko ovog prirodnog fenomena, a lokalnom stanovništvu mogućnost da na turističko tržišze plasiraju nešto neobično i nesvakidašnje.

Specijalno mesto u istoriji Filipina

Na ostrvu Bohol u podnožju Čokoladnih brda odigrao se jedan od najvažnijih događaja u istoriji ove države. Na ovom mjestu je 1.565. godine postignut prvi zvanični dogovor između ostrvljana i kraljevine Španije. Tadašnji poglavica Datu Sikatuna i predstavnik španskog kralja Filipa I i su zapečatili dogovor „sporazumom u krvi“ odnosno popili su vino u koje su obojica nakapala krv iz korijena svojih šaka. U čast tadašnjeg vladara Španije Filipini su ponijeli ime koje i dan danas nose.

Izvor:Cdm