Otvoreno pismo ženama: Više vučete na nakaradno nego na lijepo

Jedna djevojka je napisala otvoreno pismo djevojkama, ženama, osvrćući se na njihovo ponašanje, oblačenje i izvještačenost. Njeno pismo prenosimo u cjelosti.

“Otvoreno pismo nježnijem polu…

Drage moje djevojčice, djevojke, žene

Gledam vas dok se mimoilazimo po ulicama, marketima, autobusima, i moram vam iskreno reći: sve ste iste. Fabrički oštancovane, bez i mrve originalnosti. Sa brdo šminke, bez i malo stila. Šta radite to od sebe?

Razumijem ja da se prati moda, toga je uvijek bilo i biće, jer moda i jeste da se prati, zar ne? Ali… previše robujete nekim novim trendovima, zaokupljeni ste markama i brendovima, važnija vam je etiketa od onoga što bi trebalo da imate u sebi. Nalijepile ste je sebi na čelo, još samo da krenete na neku pijacu da se što bolje prodate… U stvari, već ste k’o na pijaci, je l’ vam to već neko rekao? Ako nije, evo ja ću. I da se razumijemo, ne miješam se ja vama u vaše oblačenje i šminkanje, nemam prava na to, samo vam kažem kao neutralni posmatrač sa strane kako to izgleda. Niste prirodne, ni trunku ne izgledate tako. Kao neke lutke iz izloga ste, samo što neke više vučete na nakaradno nego na lijepo.

Prije neki dan stojim u redu za kasom i djevojka ispred mene priča telefonom. Završava razgovor i odmiče ga od lica, kad vidim ja nešto joj nije u redu sa ekranom – sjaji nekako čudno, zbunjena sam. Gledam šta je, kako ga je tako zeznula, kad ono, pola fasade joj je ostalo na njemu. Više šminke na mobilnom nego što bi meni trebalo za nedjelju dana. Pretjerujete, ali ozbiljno vam kažem. Ne samo što rano počinjete sa kile šminke po jednom šminkanju, pa iako ste djevojčice izgledate kao žene, a djevojke kao neke ženetine, na stranu to, nego što to nije zdravo. Koža vam ne diše, guši se.

Zar je ne čujete kako vrišti i zapomaže, kako vas moli za malo milosti? Ostariće vam prije vremena, lice će vam biti kao njive poslije sjetve, tolike ćete bore imati. Mislite da muški vole kad vas poljube a na usnama im ostane po kilo pudera, hajlajtera i ne znam ni ja čega? Groze se, vjerujte mi na riječ. Poslije se pitate što vas hoće samo za jednu noć, takav utisak ostavljate. To vam piše na faci, semafor šalje signale da ste laka roba, iako to možda i niste. Na žalost, tako to izgleda kad neko gleda sa strane. Prirodno je lijepo, sa vrlo malo šminke. Par trikova i bićete super, samo ako hoćete.

I kad koristite parfeme gledajte da ne budu ko jeftine kopije bugarske ruže (smrdljevak iz nekog roda kolonske vode), i ne kupajte se u njemu ko Boga vas molim. Ako mislite da ćete tako zavesti nekog, pa šta da vam kažem… možda, ako padne u nesvijest prolazeći pored vas. Umjerenost je umjetnost, ja da vam kažem.

I još nešto: to što nosite skupo ne znači da ne izgledate jeftino.

Birajte stvari koje vam stoje i koje umijete da nosite, a ne one koje su u trendu. Moderno nije i nužno lijepo, zapamtite. Ne moraš da budeš gola da bi bila poželjna – seksipil je ponašanje a ne garderoba. Budite svoje i gajite originalnost, ovčica iz stada ionako ima puno.

Ne budite kao svi, budite to što jeste”.

Izvor:Cdm