Ako mnogo sjedite jedite bobičasto voće, orahe, ribu

Ljekari širom svijeta upozoravaju na štetnost predugog sjedjenja i pored vježbi i šetnji preporučuju i nekoliko namirnica kojima se štete mogu ublažiti.

Voće dodati u smutije, salate ili kaše, (Foto: pixabay) Voće dodati u smutije, salate ili kaše, (Foto: pixabay)

Sjedenje je novo pušenje, upozoravaju ljekari širom svijeta na štetnost predugog sjedjenja tokom dana.

Šteta se može smanjiti ukoliko svakih pola sata prošetate, redovnim vježbama i konzumacijom određenih namirnica.

Ljekari ističu, da treba redovno konzumirati bobičasto voće, dodajući ga u jutarnje smutije, u salate ili u kaše sa pahuljicama, zajedno s bademima.

Najbogatiji biljni izvor vrlo zdravih omega-3 masnoća su orašasti podovi. Orasi imaju najviše omega-3 masnoća, dok su bademi jedan od najboljih izvora najboljeg antioksidanta vitamina E. Najzdravije je da pomiješate nekoliko vrsta neposoljenog orašastog voća i sjemenki.

Korisna namirnica je i ananas, zatim maslinovo ulje kao prvi izbor masnoće kod pripremanja hrane.

Dokazano je da kurkuma pomaže kod mršavljenja, a ovaj začin posebno je djelotvoran kod gubljenja masnoga tkiva na stomaku.

Brojna istraživanja su dokazala da bijeli luk pomaže i tamo gde antibiotici ne mogu, a najbolje je prije konzumacije zgnječiti ga da bi se njegovi ljekoviti sastojci maksimalno aktivirali. Između ostalog, pomaže u regulaciji šećera i masnoća u krvi.

Zeleni čaj je veliki pomagač kod mršavljenja i održavanja zdrave tjelesne težine i zato bi trebao da bude obavezan dio ishrane svake osobe koja većinu dana provede sjedeći.

Avokado se smatra najzdravijim voćem na svijetu. Oleinska kisjelina jedan je od najzdravijih sastojaka avokada, a istraživanja su dokazala da ishrana bogata tom mononezasićenom masnoćom sprečava nakupljanje masnog tkiva na stomaku. Dodajte avokado salati ili sendviču i uživajte u svim dobrobitima ovog odličnog voća.

Mnoga prerađena hrana (brza hrana, keks i slično) sadrži nezdrave transmasnoće i biljna ulja koja imaju visoku koncentraciju nezdravih omega-6 masnoća, a nisku koncentraciju zdravih omega-3 masnoća. Masna riba poput lososa jedan je od najboljih izvora omega-3 masnoća.

Sjemenke lana brzo oksidiraju, pa kako biste jeli najzdraviju verziju, kupite cijele sjemenke lana i zdrobite prije konzumacije. Poput lososa, i sjemenke lana izuzetno su bogate omega-3 masnim kisjelinama, a dokazano je da se redovnom konzumacijom sjemenki lana i lanenog ulja poboljšava sposobnost organizma da preradi masnoće.

Izvor:Rtcg