Zovu je avganistanski Top Gan i zbog toga je platila visoku cijenu

U 23. godini Nilufar Rahmani je razbila predrasude i pokazala ljudima širom svijeta da teror talibana mogu zaustaviti i žene koje su spremne da kažu “ne”.

Ona je ispunila svoj san iz djetinjstva i pridružila se avganistanskoj vojnoj avijaciji uprkos jakim tendencijama u tom dijelu svijeta da se žene ograniče na tradicionalne uloge.

Na obuku se prijavila tajno od porodice koja je mislila da žena nema šta da radi van kuće. Zapravo Rahmanio je prvi ženski pilot i kapetan u avganistanskoj vojsci. Ubrzano je prošla kroz obuke i postala je prva žena pilot u zemlji od rušenja talibanskog režima, i prva žena pilot borbenog aviona u istoriji te zemlje.

U nekim misijama je prkosila naredbama nadređenih da ne smije da prevozi ranjenike. Ženama je, naime, tradicionalno zabranjen prevoz mrtvih ili ranjenih osoba jer mnogi vjeruju da “žene imaju malo srce i previše su emotivne”.

A onda je u aprilu ove godine dobila azil u Americi jer su prijetnje smrću koje je dobijala od talibana postale sve učestalije. Tražila ga je prije dvije godine.

Danas, u 27. godini ona svjedoči o prijetnjama koje su dobijali i svi članovi njene porodice. Zbog izbora Nifular morali su da se kriju. Njenog brata su dva puta pokušali da ubiju, a sestru su natjerali da se razvede i uzeli su joj djecu koju više ne može da viđa.

Nifular je izjavila da svoju porodicu nikada ne bi uvlačila u tako nešto da je znala koliko užasno će sve postati.

“Mnoge djevojke u Avganistanu imaju snove, ali brojni problemi i prijetnje stoje im na putu”, rekla je.

Na društvenim mrežama Nifular je dobila nadimak avganistanski Top Gan

Izvor:Cdm.