I ovo su turističke atrakcije: Ulica žvakaćih guma i zidovi od žvaka

Bilo da volite žvakaće gume ili ne, znate da zagađuju našu okolinu i čine urbane sredine ružnijim. Iz nekog razloga, mnogi ljudi se osjećaju slobodnim da bacaju žvake na ulicu, ili još gore, lijepe ih za zidove i druge objekte i predmete. Najgore je, naravno, kada imate tu nesreću da zgazite upravo bačenu žvaku. Svakome od nas se ovo bar jednom desilo i ne sjećamo se rado trenutaka kada smo morali da ih sastružemo sa đona omiljenih patika.

Imajući u vidu ove činjenice, iznenađeni smo da u nekimgradovima SAD postoje čitavi zidovi oblijepljeni žvakama, i ne samo to, oni su njihove autentičneturističke atrakcije!Posjetioci ovih sredina se čak pozivaju da zaljepe svoježvakaće gume na zidove.

Predstavićemo vam neke od ovakvih bizarnih lokacija širom SAD.

Ulica žvakaćih guma u San Luis Obispu (Kalifornija)

U ovom mjestu koje se nalazi izmeđuLos Anđelesa i San Franciska, čitava jedna ulica je oblijepljena žvakaćim gumama. U pitanju je vrlo uska ulica duga 20 metara, a s obje strane su zidovi koje prekrivaju žvake.

Vjeruje se da su tradiciju lijepljenja žvaka na zidovima ove ulice započeliučenici lokalne srednje škole još ’50-ih godina prošlog vijeka. U međuvremenu su im se pridružili i drugi stanovnici grada, ali nisu svi građani gledali blagonaklono na ovu tradiciju. Tokom ’70-ih, zidovi su dva puta u potpunosti očišćeni od smeća. To je, naravno, bilo uzalud i zidovi su se ubrzo ponovo pretvorili u “pane” za žvakaće gume. Danas je ova ulica jedna od najpopularnijih destinacija turista i nikome više ne pada na pamet da ponovo očisti njene zidove.

Zid žvaka u Sijetlu

U samom centru Sijetla, na zidovima ka ulazu u Market teatar, posjetioci ovog zdanja i slučajni prolaznici primijetiće debele slojeve spojenih žvakaćih guma koje pokrivaju gotovo čitavu površinu ovih zidova.

Praksa lijepljenja žvaka je počela 1993. kada su nestrpljivi posjetioci teatra iz dosade počeli da stavljaju žvake sa novčićima na zid dok su čekali u redu za karte. Danas više nema novčića, ali su žvakaće gume i dalje tu. Mnoge od njih su raspoređene tako da ispisuju imena ili prikazuju različite simbole.

Zid žvakaćih guma u Grinvilu (Ohajo)

Treći zid žvaka nalazi se na lokaciji u Grinvilu, na površini objekta iz koga se prodaje brza hrana. Zanimljivo je da odvratan prizor zalijepljenih žvaka nikome još nije pokvario apetit il zaustavio prodaju. Navodno se baš na tom mjestu prodaju najukusniji sendviči u Ohaju.

Izvor:Cdm