Ekokapsula: Hotel, kancelarija pa čak i dom

Pametni, samoodrživi mikrodom koji iskorištava solarnu i energiju vjetra. To je Ecocapsule, odnosno ekokapsula koja se proizvodi ne tako daleko od nas, u Slovačkoj. Ekokapsula vam omogućava da ostanete na udaljenim mjestima, bez infrastrukture, s luksuzom kao u hotelskoj sobi.

Može služiti kao mjesto za odmor, pop-up hotel, karavan, mobilna kancelarija stanica za istraživanje, dom… Što god želite da bude.

“Stvorili smo proizvod da bude koliko je moguće samoodrživ, praktičan i funkcionalan. Pridružite nam se u mijenjaju svijeta – počevši sa svojim”, poručili su iz firme koja je lansirala ekokapsulu na tržište.

Na kapsulu su instalirane visokoučinkovite solarne ćelije kako bi se maksimizovala proizvodnja energije. Vjetroturbina je izrazito tiha, a proizvodi do 750 vata energije tokom dana i noći, odnosno može proizvoditi struju 24 sata dnevno. Teleskopska drška na koju je vjetroturbina smještena može se lako presavinuti za lakši transport.

Jedinstveni oblik Ecocapsule ne samo da smanjuje gubitke topline već osigurava i vodu. Na svojoj površini skuplja vodu u rezervoar i filtrira je prema potrebi.

Unutra su krevet, prostor za rad, mala kuhinja i kupatilo.

U prvoj godini proizvedeno je tek 50 ekokapsula, cijena im je 79 hiljada eura.

Izvor:Cdm