Prva žena u Japanu koja upravlja borbenim avionom

Japan će uskoro imati i prvu ženu pilota, koja će upravljati borbenim avionom. Ona je inspiraciju dobila iz filma “Top Gan”, a obećala je da će ostaviti trag na nebu i za druge žene.

Prva poručnica Misa Matsušima (26) radi u sektoru za vazdušnu odbranu. Svoju obuka je završila u srijedu, a letjeće u borbenom avionu F15.

Juče je i zvanično imenovana za pilota, saopštilo je ministarstvo.

“Od kada sam gledala film “Top Gan” kada sam bila u osnovnoj školi, uvijek sam se divila pilotima borbenih aviona”, rekla je ona za lokalne medije.

“Želim da nastavim naporno da radim kako bih ispunila svoju dužnost za sve žene koje će u budućnosti ići mojim putem”, rekla je ona.

Vazduhoplovne snage su 1993. godine odlučile da otvore pozicije za žene u svim sektorima osim za pilote borbenih aviona i aviona za izviđanje.

Međutim, granica je ukinuta 2015. godine kada se otvara put da se Misa pridruži elitnoj jedinici pilota borbenih aviona, a još tri žene prolaze sa njom kroz obuku.

Žene u Japanu čini samo 6,4 odsto od ukupno 228.000 vojnika.

Japanski premijer Šinzo Abe je pozvao korporatvni svijet u zemlji da otvori put za stvaranje žena lidera i istakao je da njihov uspjeh treba da bude vidljiviji.

Izvor:Cdm