Mozak donosi odluke i dok spavamo

Neuronaučnici su došli do otkrića da naš mozak dok spavamo, radi mnogo više nego što smo mislili. Nova studija ukazuje da možemo da prepoznamo i kategorišemo riječi dok spavamo.

“Dokazali smo da je mozak dok spavamo mnogo aktivniji nego što se mislilo”, kaže koautorka studije Sid Kuder kognitivni neuronaučnik iz Pariza.

“Daleko smo od padanja u čistilište kada zaspimo jer djelovi našeg mozga rutinski procesuiraju šta se dešava oko nas i reaguju na važne stvari”.

U svojoj studiji, istraživači su koristili elektroencefalogram (EEG) kako bi snimili aktivnosti mozga 18 muškaraca i žena koji su dovršavali zadatak klasifikacije riječi.

Zadatak je podrazumijevao slušanje izgovorenih riječi, a potom pritiskanje dugmeta korišćenjem desne ili lijeve ruke – životinja (desna ruka) a objekat (lijeva ruka).

Istraživači su potom stavili svakog od ispitanika u mračnu sobu kako bi završili test kada odlutaju i upadnu u san, a potom su snimili njihove aktivnosti mozga. Kao kada su bili budni, pomalo sablasno, ljudi su klasifikovali tačno riječi i dok su spavali. Ista aktivnost mozga dešavala se u budnom i nesvjesnom stanju, iako ruka fizički nije pomjerana u snu.

Jedina razlika je u tome što im je dok su spavali bilo potrebno dva do tri puta duže vremena, da odluče u koju kategoriju spada riječ, dok su spavali.

“Pokazali smo da dok spavamo možemo činiti skoro sve – od donošenja odluka do pripremanja reakcije”, rekao je Kuder i dodao:

“Ova studija objašnjava neke svakodnevne životne stvari i iskustva kao što je osjetljivost na to kada neko poziva naše ime u snu, ili reakcija na poseban zvuk, alarm u poređenju na takođe glasne ali nebitne zvukove”.

Studija je objavljena u naučnom časopisu Journal Current Biology.

Izvor:Cdm