Naučnici izračunali brzinu smrti (video)

“Uspjeli smo da gledamo smrt kako putuje po prvi put. Kreće se brzinom od 0,03 milimetra u minuti. Barem se tom brzinom kreće smrt u ćeliji”, objavili su naučnici sa Univerziteta Stanford u studiji objavljenoj u časopisu Science. 

Dvojica sistemskih biologa Xianrui Cheng i James Ferrell otkrili su brzinu kojom umire jedna ćelija. Ovo otkriće, koje može pokazati i kako ćelije odumiru, koristiće pri daljem razvoju medicine. Naučnici će moći da ‘ohrabre’ ćelije raka da se ubiju ili spriječe odumiranje ćelija kod pacijenata s Alchajmerom.

Proučavajući jajne ćelije kod žaba Cheng i Ferrell su izmjerili brzinu apoptoze ili ‘programirane smrti ćelije’. Radi se o mehanizmu kojim ćelija aktivno pokreće vlastitu smrt kao sastavni dio fizioloških procesa ili kao odgovor na određena patološka stanja. Do apoptoze dovode brojni vanjski i unutrašnji faktori.

Nekad ćelija sama osjeti da je vrijeme da odustane, a ponekad je na samouništenje podstaknu talasi hemijske aktivnosti. Naučnici su zapravo izmjerili brzinu tih talasa.

Apoptoza, odnosno programirana smrt ćelije, zapravo je mehanizam zaštite višestaničnog organizma od djelovanja štetnih uticaja iz okoline. U ljudskom se tijelu događa svakodnevno i pomažu mu tokom života. Na primjer, razdvajanje prstiju na rukama i nogama posljedica je apoptoze ćelija.

Čovjek u prosjeku izgubi više od 50 milijardi ćelija dnevno, a neispravni apoptozni procesi dovode do razvoja brojnih bolesti.

 

 

Izvor: