Najbrža ptica na svijetu – Može da dostigne brzinu veću od 300 km/h(video)

Zamislite pticu koja se baca na svoj plijen brzinom od nekoliko stotina kilometara na sat.

Sivi soko je sposoban da postigne brzinu od preko 300 kilometara na sat (186 mph), što ga čini najbržom pticom na svijetu.

„To je kao Ferari na nebu“, rekao  je Ken Frenklin, pilot i sokolar.

Međutim, siv soko može da dostigne ove vrtoglave brzine samo kada izvodi neku vrstu „ronjenja“ poznatog kao lovački nagib.

Lovački nagib je u suštini manevar slobodnog pada koji soko koristi da uhvati svoj plijen. Uzdigavši se u visinu daleko iznad svoje žrtve, koja bi mogla da bude i neka druga ptica, uvlači svoja krila da bi obezbijedio aerodinamičniji oblik prije nego što se strmoglavi kljunom, skoro pod pravim uglom.

Djelić sekunde prije nego što stigne do cilja, bilo na zemlji ili u vazduhu, soko raširi krila da bi prekinuo pad i promijenio pravac. Najveća brzina koju je ikada postigao sivi soko đ je 389,46 kilometara na sat, što je postigla ptica po imenu Strašni iz države Vašington.

Snimljeno kao deo dokumentarnog filma za National Geographic, ovo meteorsko spuštanje počelo je kada je soko pušten iz aviona na visini od 5.182 metra, što je daleko više nego što bi ptica ove vrste obično letjela. Zbog toga su neki ornitolozi osporili validnost ovog zapisa. Pitaju se da li bi sivi soko mogao da postigne tako veliku brzinu u normalnim uslovima.

Izvor:Kolektiv

Foto. YouTube sreenshot/Wonders of the World

Tekst objavila:Ljilja Brajković