Najskuplji hamburger košta kao manji auto, ljudi šokirani: "To ne može imati dobar ukus"

Ako razmišljate o hamburgeru koji bi mogao koštati jednako kao mali automobil, sigurno biste očekivali nešto zaista impresivno.

Međutim, nedavno proglašeni najskuplji hamburger na svijetu u Guinesovoj knjizi rekorda izazvao je poprilično razočaranje među ljudima. 'The Golden Boy', kreacija šefa kuhinje Roberta Jana De Vena, pridružila se jelovniku restorana The Daltons u holandskom selu Voorthuizen 2021. godine.

Robert, poznat kao kralj hamburgera, smislio je ovaj burger s ciljem da bude pravi showstopper. Ideja da ga prekrije zlatnim listićima i ukrasi kavijarom bila je očigledan potez kako bi burger dobio dekadentnu notu. Ostali sastojci su jednako luksuzni, daleko nadmašujući uobičajene sastojke poput Big Maca iz McDonald'sa.

Pecivo, napravljeno od šampanjca Dom Pérignon, dodatno podiže cijenu i luksuz burgera. Prema riječima Roberta, hrskavo je, ali ostaje mekano i obloženo jestivim zlatom. No, prava vrijednost je u unutrašnjosti - wagyu goveđa pljeskavica, obogaćena sočnim kraljevskim rakom i kavijarom, zajedno čini vrhunski doživljaj okusa. Restoran takođe dodaje kolutiće luka natopljene Dom Pérignonom.

Skupocjeni hamburger

Opisuje se da okus 'The Golden Boy'-a sadrži slatke, kisele, slane, gorko i umami note, što ga čini pravim gastronomskim doživljajem. No, koliko biste morali izdvojiti za ovaj ekstravagantni burger? Gosti The Daltons restorana moraju biti svjesni da će im ovaj burger koštati prilično visoko - oko 5 000 eura ili 4295 funti. To nije mala cifra, ali za najskuplji burger na svijetu, očekivano je.

Uprkos svom statusu i cijeni, reakcije na 'The Golden Boy' bile su podijeljene. Mnogi su izrazili skepticizam prema intenzivnom miješanju različitih okusa, tvrdeći da možda nije vrijedan tolike svote novca. Na društvenim mrežama, korisnici su se šalili i komentarisali da je to samo hamburger s nepotrebnim dodacima, ili da možda ukus ne opravdava cijenu.

Robert je objasnio da je kreirao ovaj burger kako bi postavio visoke standarde, ali i izazove u kuhinji. Kombinacija vrhunskih sastojaka, kao što su kavijar koji nije jeftin, dovela je do visoke cijene. Za Roberta, ovo nije samo gastronomski podvig već i ostvarenje sna da uđe u Guinesovu knjigu rekorda.

Osim toga, Robert je izrazio želju da podigne svijest o siromaštvu u Holandiji  kroz ovakve neobične kuhinjske kreacije.

Izvor:Kolektiv

Foto: TikTok screenshot/guinnessworldrecords

Tekst objavila:Ljilja Brajković