Tajna iz dubine jezera: Da li je ovo osmo svjetsko čudo? (video)

Sedam svjetskih čuda, preimenovanih u sedam čuda antičkog svijeta, predstavljaju popis veličanstvenih dostignuća u arhitekturi i građevini. Kako civilizacija vremenom napreduje, tako postoji nekoliko takvih popisa djela ljudi, i djela prirode. 

Jedno od takvih čuda prirode su bijele (Te Tarat) i roze (Te Otukapuarangi) terase Novog Zelanda, koje su nažalost uništene u erupciji planine Taravere 1886. godine.

Da li ih taj nesrećni događaj eliminiše iz konkurencije? Jedna novija studija sa Novog Zelanda otkriva da odgovor može biti “da i ne”.

Priča se da je, prije erupcije planine Taravera, zbog silicijumskih prirodnih terasa, koje vode do obale jezera Rotomahana, sunčeva svjetlost izazivala efekat koji je činio da stijene svijetle sjajnim bijelim i blistavim ružičastim bojama. Nažalost, boje su uhvaćene samo na platnima slikara, a najpoznatije je djelo “Pink terase” Čarlsa Blumfilda.

Ekspedicije iz 2011. godine su tvrdile da su pronašle ostatke terasa na dnu jezera Rotomahana, ali ponovljene studije temeljene na podvodnim fotografijama utvrdile su da su uništene ili da ih tamo nema.

 

 

Izvor: