Najskuplja kuća na svijetu u vlasništvu saudijskog princa(video)

Mohammad bin Salman postao je najmoćnija figura svjetskog fudbala onog trenutka kada je odlučio kupiti engleski fudbalski klub Newcastle, ali to čak i nije njegova najskuplja akvizicija. Veliki je obožavatelj luksuza i umjetničkih djela.

Osim fudbalskog kluba, bogati saudijski princ posjeduje i najluksuzniju i najskuplju kuću na svijetu.

On je 2015. kupio prekrasan dvorac vrijedan 270 miliona eura, što je gotovo isti iznos koji je dao za kupovinu Newcastle Uniteda kojeg je platio 350 miliona eura. Mohammad Bin Salman je prije devet godina došao u Francusku na sastanak s Emanuelom Makronom, a na tom je putu i odlučio da je vrijeme da kupi novi dom.

Za nekoga čije se bogatstvo procjenjuje na 377 milijardi eura, takvi troškovi su gotovo sitnica.

Dvorac izgrađen u stilu Luja XIV. (Versaille) u Francuskoj, završen je 2011., a cijelo imanje se proteže na skoro sedam hiljada kvadratnih metara. Čuveni magazin Fortune ju je prozvao najskupljom nekretninom na svijetu.

Vinski podrum, unutrašnji i vanjski bazen, akvarijum s velikim ribama, noćni klub, soba za meditaciju i opuštanje, kino, teren za squash, prostorija u akvarijumu… Napravljena je po uzoru na poznatu francusku Palatu Versailles.

Kuća je puna skupocjenih umjetnina, a posebno se ističe slika Leonarda Da Vinčija “Salvator Mundi” vrijedna 400 miliona eura, što znači da ju je princ platio više od kluba.

Kako je objavio “Economic Times”, sagradio ju je Emad Kašogi, rođak ubijenog Jamala Kašogija. Emad u Francuskoj vodi posao s luksuznim nekretninama, a sve ovo možda i ne bi bilo čudno da Bin Salman nije tužen za saučesništvo u ubistvu pomenutog novinara.

Takođe, dvorac ima deset luksuzno dizajniranih spavaćih soba, oslikanu kupolu, biblioteku i vinski podrum s više od 3000 boca, ogromnu plesnu dvoranu i ostale svečanosti.

Osim luksuznog dvorca, Salman posjeduje i jahtu dugu 130 metara i vrijednu 530 miliona eura.

Izvor:RTCG

Foto:ScreenshotYoutubeLuxuryHomes

Tekst objavila:Ljilja Brajković