Samo 26 odsto Amerikanaca kaže da spava bar osam sati

Većina Amerikanaca kaže da bi se osjećala bolje kada bi mogla više da spava - pokazala je nova anketa.

Galupova anketa, objavljena u ponedjeljak, pokazala je da 57 odsto Amerikanaca kaže da bi se osjećali bolje kada bi mogli više da spavaju, dok samo 42 odsto kaže da spava onoliko koliko im je potrebno. To je prvo takvo Galupovo istraživanje od 2001. godine, a 2013. godine, kada su Amerikanci posljednji put pitani o tome, bilo je upravo obrnuto - 56% je reklo da spavaju koliko im treba, a 43% je reklo da spava manje.

Žene do 50 godina posebno se ističu jer kažu da se ne spavaju dovoljno.

Anketa je takođe tražila od ispitanika da navedu koliko sati obično spavaju noću: samo 26% je reklo da je to osam ili više sati što se otprilike po stručnjacima za spavanje preporučuje za zdravlje i mentalno blagostanje. Nešto više od polovine, 53%, prijavilo je šest do sedam sati. A 20% je reklo da spavaju pet sati ili manje što je skok od 14% onih koji su 2013. prijavili da spavaju najmanje.

Godine 1942. velika većina Amerikanaca je spavala više: Oko 59% je tada reklo da je spavalo osam ili više sati, dok je 33% reklo da je spavalo šest do sedam sati.

Anketa se ne bavi time zašto Amerikanci ne spavaju koliko im je potrebno, a otkako je Galup posljednji put postavio pitanje 2013. godine, nema podataka koji bi raščlanili poseban uticaj posljednje četiri godine i ere pandemije.

Ali, primetno je - kaže Sara Fioroni, viša istraživačica u Galupu - pomijeranje u posljednjoj deceniji ka rastu broja Amerikanaca koji misle da bi imali koristi od više sna, posebno među onima koji kažu da spavaju pet ili manje sati.

"Za tu kategoriju od pet sati ili manje... gotovo da se nije ni čulo 1942. godine", rekla je Fioroni. Tada "skoro niko nije rekao da spava pet sati ili manje".

U američkom životu je postojalo "sveprisutno vjerovanje o tome da je san nepotreban – da je to period neaktivnosti u kojem se malo šta ili ništa zapravo nije dešavalo i da je oduzimalo vreme koje bi se moglo bolje iskoristiti" - rekao je Džosef Džierževski, potpredsjednik za istraživanja i naučne poslove u Nacionalnoj fondaciji za spavanje.

Tek relativno nedavno je važnost sna za fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje počela više da prodire u opštu populaciju - rekao je on.

I još je dug put do toga. Za neke Amerikance, kao što je Džastin Brugal (31), samozaposlena organizatorka događaja s dvoje male djece, jednostavno nema dovoljno sati u danu. Iako prepoznaje važnost sna, on je za nju često ispod drugih prioriteta, kakav je njen četvoromjesečni sin koji se i dalje budi tokom noći, ili njena trogodišnja ćerka.

Jedan od mogućih razloga za nesanicu Amerikanaca je kulturološki - dugogodišnji naglasak na marljivosti i produktivnosti.

Izvor:RTCG

Foto: Pixabay, ilustracija

Tekst objavila:Ljilja Brajković