Najdugovječniji stanovnici mora i okeana

Portal "Live Science" napravio je listu živih bića koji najduže žive od koju većinu čine pretežno stanovnici morskih dubina. Za razliku od ljudi, za koje naučnici tvrde da mogu da žive između 120 i 150 godina, oni žive vjekovima, pa čak i milenijumima. Najveći rekorderi nalaze se u svjetskim okeanima.

Listu od pet morskih i okeanskih stanovnika sa najdužim životnim vijekom čine:

Islandska školjka

Islandska školjka, ili Arctica Islandica, živi na sjeveru Atlantskog okeana, a naučnici tvrde da može da živi i duže od 500 godina.

Najstarija pronađena islandska školjka bila je školjka Ming, stara 507 godina i dobila je ime po kineskoj dinastiji Ming, jer je rođena tokom te dinastije.

Crni koral

Iako u početku izgledaju kao podvodne stijene ili biljke, korali su zapravo kolonije beskičmenjaka polipa.

Ovi polipi se mogu razmnožavati seksualno ili aseksualno.

Najdugovječniji su dubokomorski crni korali, koji žive u tropskim morima. Najstariji primjerci crnog korala pronađeni su na Havajima i stari su više od 4.200 godina.

Sunđeri

Najdugovječniji sunđeri imaju staklasto tijelo i žive u dubokim okeanima. Jedan od najstarijih primjeraka pripadao je vrsti Morohaphis chuni i bio je star oko 11 hiljada godina.

Besmrtna meduza

Besmrtna meduza, ili Turritopsis dohrnii, koja živi u Sredozemnom moru, može da živi vječno. Ova vrsta meduza je poznata po tome što može da se pretvori u polip kada je neuhranjena ili kada se osjeća ugroženom, a zatim se kasnije ponovo pretvori u meduzu.

Iako besmrtne meduze ne mogu da uginu od starosti, njihova veličina od 4,5 milimetara ne dozvoljava im da dugo žive, jer ih često jedu ribe i drugi organizmi.

Hidra

Hidre se takođe smatraju besmrtnim. One imaju sposobnost regeneracije, što znači da se njihove matične ćelije neprestano dijele kako bi zamijenile oštećene.

Iako ne stare, hidre su i dalje meta raznih predatora i bolesti, ali bi pod povoljnim uslovima mogle da žive vječno.

Izvor:RTCG

Foto: pixabay, ilustracija

Tekst objavila:Ljilja Brajković