Gdje se ptice odmaraju dok lete preko okeana?

Ptice su sposobne za stvari koje su iz ljudske perspektive zaista nevjerovatne - od višesatnog letenja bez mahanja krilima do toga da mogu letjeti mjesecima.

Međutim, sve to vrijeme u zraku može umoriti i najiskusnijeg letača. Gdje se ptice odmaraju dok lete iznad okeana?

Studija iz 2021. proučavala je pet vrsta koje su tokom jesenje migracije prelazile velike udaljenosti i otkrila da su se te vrste, uključujući sivog sokola i ribicu, u uzletu oslanjale na vjetar kako bi pri uzdizanju štedjele energiju za dugo putovanje.

“Donedavno se pretpostavljalo da je uzdizanje slabo ili da ga nema na površini mora. Pokazali smo da to nije slučaj”, rekao je glavni autor Elham Nourani u izjavi koju prenosi IFL Science. “Umjesto toga, otkrili smo da ptice selice prilagođavaju svoje rute leta kako bi mogle iskoristiti vjetar i uslove uzdizanja dok lete iznad mora. To im pomaže da izdrže stotine kilometara leta.”

Procjenjuje se da su oko 2000 vrsta ili 20 odsto od ukupnog broja ptica u svijetu ptice selice. Istraživači su sada otkrili da se veći broj ptica nego što se dosad mislilo odmara na brodovima. “Odmori na brodovima smatraju se izuzetnim i anegdotskim događajem u ornitološkoj literaturi”, pišu autori rada objavljenog 2022. Međutim, ti su istraživači sproveli okeanografsku kampanju unutar Sredozemnog mora i zabilježili 13 različitih vrsta ptica koje su se zaustavljale na brodovima tokom njihove 25-dnevne ekspedicije.

Tim je otkrio da je srednja dužina vremena u kojem su se ptice zaustavile na njihovom brodu bila 42 minuta, i smatraju da bi to vrijeme moglo biti relativno kratko zbog nedostatka izvora hrane koje bi ptice mogle pronaći na ovom brodu. Međutim, tim vjeruje da je većina ptica odlučila stati ili zato što su se suočili s lošim vremenskim uslovima ili su bile u fizički lošem stanju i morale su se odmoriti.

Koristeći podatke o pticama, procjenjuju da bi gotovo četiri miliona ptica moglo koristiti brodove u središnjem Sredozemlju kao mjesta za zaustavljanje, što sugeriše da je potrebno sprovesti više istraživanja o uticaju pomorskog prometa na jesensku migraciju ptica.

Izvor:RTCG

Foto: Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković