Biljke koje nikad ne bi trebali saditi zajedno

Proljeće je službeno stiglo. Ako razmišljate o sadnji vrta, sada je pravo vrijeme za početak planiranja. Možda čak imate nekoliko ideja na umu što biste željeli posaditi. Međutim, važno je imati na umu da određene biljke jednostavno nisu kompatibilne. Dakle, čak i ako ih uzgajate u idealnim uslovima, ove biljke možda neće skladno koegzistirati.

Evo nekih biljaka koje ne biste trebali uzgajati jednu pored druge:

  1. Biljke otporne na sušu i biljke koje vole vlagu

Želite uzgajati razne biljke u svom vrtu? Prema Bliss Bendall, certifikovanoj hortikulturistici, ako razmišljate o sadnji biljaka otpornih na sušu uz biljke koje vole vlagu, možda biste trebali razmisliti ponovo. To bi moglo završiti tako što će uzrokovati trulež korijena vaših biljaka otpornih na sušu. Stoga pokušajte posaditi ove dvije vrste biljaka što je dalje moguće jednu od druge, piše Real Simple.

  1. Gardenije s gotovo svime

Bendall takođe kaže da je najbolje izbjegavati sadnju gardenija pored bilo  koje druge biljke. To je zato što, iako je ovo cvijeće prekrasno, poznato je po hroničnim bolestima. Gardenije je najbolje posaditi same.”

  1. Češnjak s drugim povrćem

Dok češnjak može poboljšati vaše omiljeno jelo, rijetko čini isto za druge biljke u vašem vrtu. Bendall objašnjava: “Češnjak stvara sumpor u tlu i to će spriječiti rast vaših mahunarki, graha i graška, zajedno s drugim lisnatim povrćem kao što je peršun. Češnjak je najbolje saditi na nekom području sam ili samo s drugim biljkama otpornim na sumpor.”

  1. Ruže i hortenzije

Ruže i hortenzije izgledaju predivno jedna pored druge u buketu, ali prema Sari Downing, upravnici OvS-a, nisu optimalan izbor za sadnju u blizini. “I estetski ciljevi i ekološki kontekst ključni su za odabir biljaka koje dijele prostor. Prvo, biljke bi trebale biti slične na mnogo načina – tip tla na kojem vole da rastu, njihova USDA zona otpornosti, količina svjetlosti koju primaju i količina vode koja im je potrebna. U najmanju ruku, ruže žele puno sunca, a većina hortenzija preferira sjenu, tako da ne bi uspijevale pod istim uslovima.”

Dodaje da je još jedan problem to što to cvijeće raste na različite načine.

“Različite teksture lišća, različit uticaj cvjetanja, drugačiji ukupni oblik i različite vrste korijenskih sastava bitni su kako se ne bi takmičili za isti prostor. Jednostavno, biljke bi se trebale nadopunjavati. I ruže i hortenzije su grmovi koji žele ispuniti isti prostor, a vjerovatno govoreći, međusobno se takmiče estetski svojim dojmljivim ukrasnim cvjetovima.”

  1. Paradajz i krompir

Ko ne voli svježi paradajz u salati ili topli krompir kao prilog? Iako je u redu držati ovo povrće na istom tanjiru, vjerovatno ne bi trebalo dijeliti isto tlo. Sara Abbass, vlasnica firme Sara Mairead Landscape Design, savjetuje da se paradajzi ne uzgajaju zajedno s kupusom i brokulom. “Sve su to konkurenti za iste hranjive tvari! Krompir i paradajz pripadaju istoj vrsti i takmičit će se ne samo za hranjive sastojke, već su i osjetljivi na iste bolesti kao što je plamenjača,” objašnjava ona. “Biljke iz porodice Brassica takođe su osjetljive na iste gljivične bolesti kao i paradajz i treba ih saditi odvojeno radi zaštite usjeva.”

  1. Menta i sve ostalo

Svježa menta uzdiže sve, od vode do koktela, pa čak i određenih recepata. Stoga biste mogli biti vrlo uzbuđeni što ćete ju uzgajati. Međutim, prema Abbass, menta je najprikladnija za sadnju u kontejnerima. “Menta može brzo zauzeti prostor i nadmašiti ne samo trajnice, već se ispreplesti u grmlje i istisnuti sve što raste u istoj blizini.”

  1. Monarda (indijanska kopriva) i krastavci

Krastavci su prekrasan dodatak svakom vrtu. Međutim, ovo ukusno povrće ne smije se saditi u blizini monarde. “Monarda je sjajna biljka koja privlači oprašivače, ali je, nažalost, osjetljiva na pepelnicu, upornu gljivičnu bolest kojoj krastavci takođe mogu podleći”, kaže Abbass. “Razmislite o sadnji monarde u veliku žardinjeru kako biste uživali u prednostima njihove privlačnosti za oprašivače ili razmislite o vrsti koja je otpornija na bolesti, monarda bradburiana.”

 Izvor:RTCG

Foto: Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković