Profesionalni dreser otkriva šta je prvo što biste trebali naučiti svog novog psa

Profesionalna dreser pasa Amelija Stil istaknula je jednu vrlo važnu stvar kojoj morate prvo naučiti svoje štene.

Kada imate novo štene, postoji mnogo različitih stvari koje možete naučiti.

Odakle početi

Uz toliko stvari koje treba razmotriti, može biti teško znati odakle početi! I, naravno, različiti vlasnici pasa imaće različite prioritete, zavisno o vašim preferencijama i vašem svakodnevnom životu. Na primjer, neki vlasnici vole rano učiti svoje pse da ne idu po namještaju, ali drugi su opušteniji i to ih mogu naučiti kasnije, ili uopšte ne, prenosi Yahoo.

Neki su strožiji kada je riječ o psećim poslasticama – drugi su s njima liberalniji, u granicama umjerenosti. Svi smo različiti. Profesionalna dresr pasa i savjetnica za ponašanje Amelija Stil (Amelia Steele), ili Amelia the Dog Trainer, istaknula je jednu vrlo važnu stvar kojoj morate prvo naučiti svoje štene - a to bi moglo biti nešto što ne očekujete...

Postavljanje temelja

- Naravno, jedna od prvih stvari koje volim učiniti sa štencima jeste naučiti ih da se odazivaju na svoje ime - počinje Stil - ovo  može biti od velike pomoći. Želimo da znaju kada nam je potrebna njihova pažnja, ali to je takođe jako dobra vještina za postavljanje temelja za trening dozivanja.

Stil opisuje igru koju voli igrati sa psićima. To uključuje bacanje komada hrane kako bi vaš pas otišao i pronašao ga. Nakon što vaš pas pronađe komad hrane, zovite ga po imenu, dajte im oznaku poput ''dobar dečko'' ili ''dobra cura'' kada se odazovu. Ponovite ovu vježbu.

Stilin savjet ima smisla jer je za sigurnost vašeg psa važno da ga naučite kako se zove prije nego kasnije. Važno je da možete privući pažnju svog psa kad god vam je potrebna - to pomaže u njihovoj sigurnosti - a dozivanje njegovog imena je odličan način da to učinite, posebno ako njegovo ime nije nešto što bi se lako moglo zamijeniti s drugim naredbama.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Tekst objavila:Ljilja Brajković